Moždani implanti na bazi svile

Izvor: B92, 21.Apr.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moždani implanti na bazi svile

Moždani implant, delimično izrađen od svile, može da obezbedi finu vezu za prenošenje nervnih signala, pokazalo je istraživanje na životinjama koje je obavio tim stručnjaka tri američka univerziteta.

Takvi uređaji bi mogli da pomognu obolelima od epilepsije, kao i onima s povredama kičmene moždine, pa bi čak mogli da regulišu i služenje veštačkim rukama i nogama, prenosi Rojters.

Džon Rodžers s Univerziteta Ilinois i njegove kolege sa Univerziteta Pensilvanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bostonskog Univerziteta Taft, su razradili sistem tankih metalnih elektroda obavijenih svilom koja je biokompatibilna i rastvorljiva u vodi, tako da se rastapa na površini mozga ostavljajući za sobom fine metalne elektrode u otiscima svojih kontura.

Takvi implanti imaju potencijal da maksimizuju kontakt između elektroda i moždanog tkiva, svodeći istovremeno na najmanju meru oštećenje mozga.

Implanti su testirani na mačkama, koje su bile pod anestezijom, ali su im oči normalno funkcionisale. Elektrode su zabeležile signale poslate iz mačijih očiju, kojima su pokazane izvesne slike.

Svila se nametnula kao pravi materijal jer je istovremeno transparentna, jaka i fleksibilna i jer je moguće kontrolisati dinamiku njenog rastvaranja.

Ovakve elektrode mogle bi da budu osnova za više uređaja koji bi imali različitu primenu u neurologiji. Svojom osetljivošću one bi na primer mogle da utvrde početak epileptičnog napada i da emituju impulse kojima bi ga neutralisale.

Moždani signali bi posredstvom ovakvih implanta mogli i da se usmeravaju na protetička sredstva, kojima su opremljene osobe s povredom kičmene moždine ili nekom drugom povredom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.