Kako da lako prestanete da pušite?

Izvor: B92, 20.Dec.2010, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da lako prestanete da pušite?

Sve je manje razloga, uslova i mogućnosti za pušenje, a sve više razloga protiv: sopstveno zdravlje, zdravlje okoline, životna sredina, značajni finansijski izdaci, primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Autor: Igor Mišić, www.nofumare.com

Foto: FreeDigitalPhotos.net; Idea go / FreeDigitalPhotos.net


Primenom Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pušači su zaista dovedeni u neprijatan položaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Osim već poznatih činjenica o ugrožavanju zdravlja, sada su pušači "proterani” sa javnih mesta, a sve su češće scene grupica pušača koji se smrzavaju ispred poslovnih zgrada. Nove okolnosti rigorozne primene Zakona sa drakonskim novčanim kaznama navelo je dosta građana da prestanu ili razmišljaju o prestanku pušenja.

Zaista, dugogodišnjim, strastvenim pušačima nije lako. Nova istraživanja pokazuju je da više od polovine pušača prestalo, značajno smanjilo ili razmišlja o prestanku, a imajući u vidu najavu poskupljenja svih cigareta ova brojka će se sigurno uvećavati u narednom periodu. Kako se bliži Nova godina i sa njom uvek velika lična obećanja, pušači koji razmišljaju o odvikavanju imaju paletu proizvoda i tretmana za odvikavanje. Birajući pomoć za sprovođenje ove, životno važne odluke svakako treba imati na umu mnogo faktora: bezbednost, komfor metode, vreme, cena, postignuti rezultati.

Jedan od dokazano efikasnih i brzih načina je lasersko odvikavanje. U Srbiji trenutno rade četiri centra "No fumare”: u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu i Kragujevcu. Ova potpuno bezbolna metoda uspešno se koristi u svetu već decenijama i nema neželjena dejstva. Suština tretmana je laserska stimulacija akupunkturnih tačaka na rukama, ušima i nosu kao bi se postigao nivo hormona endorfina koji nastaje i kada se puši. Kada se upali cigareta, nikotin izaziva rast ovog hormona u organizmu (endorfin je poznat i kao hormon sreće, pomaže zarastanje rana i popravlja raspoloženje), a kada se završi cigareta pad nivoa endorfina dovodi do simptoma sličnih napetosti i stresu koji zatim vode do organske potrebe za novom dozom nikotina.

Tretman je sličan akupunkturi, osim što se ne koriste iglice već svetlosni snop lasera koji ima trajnije dejstvo i prodire dublje. Ovaj postupak stimuliše endorfin pomoću pulsirajućeg snopa laserskog svetla kojeg apsorbuju koža i ćelije. Stimulacijom i lučenjem endorfina praktično se organizam uvodi u stanje "pušačkog blaženstva” bez potrebe za novom dozom nikotina. Ceo proces podizanja nivoa endorfina dovodi do gubitka fizičke želje za pušenjem, smanjenja stresa, napetosti i nervoze i ubrzavanja metabolizma. Važno je napomenuti da ova metoda blokira uobičajeno povećanje apetita u toku odvikavanja. Tretman se sastoji od dve terapije.

Druga, dodatna terapija služi da pojača dejstvo prve, najčešće se radi trećeg ili četvrtog dana posle prve, jer posle 3-4 dana nivo endorfina se vrati na normalu, a potrebno je oko 4 dana da se organizam izbori sa nikotinom u krvi, tako da druga terapija služi kao podrška prvoj terapiji i pomaže lakši izlazak iz krize.

Tokom drugog tretmana dodatno se primenjuje kura kiseonikom koja poboljšava opšte stanje organizma, jača iminuitet i doprinosi izbacivanju štetnih materija iz organizma.

Stanje se prati godinu dana, a po potrebi se radi i dodatni besplatni tretman. Tim eksperata pruža savetodavnu i psihološku podršku tokom celog toka odvikavanja.

Ova metoda ima fantastične rezultate i do sada je preko 92% pušača koji su prošli tretman već nakon klasične serije (2 tretmana u četiri dana) uspešno odviknuto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako da lako prestanete da pušite?

Izvor: MC Bor, 21.Dec.2010, 12:28

Sve je manje razloga, uslova i mogućnosti za pušenje, a sve više razloga protiv: sopstveno zdravlje, zdravlje okoline, životna sredina, značajni finansijski izdaci, primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.. Autor: Igor Mišić, www.nofumare.com. Foto: FreeDigitalPhotos.net;...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.