I blago povišen holesterol okidač za infarkt

Izvor: B92, 30.Jan.2015, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I blago povišen holesterol okidač za infarkt

Čak i malo povišen holesterol u srednjim godinama znatno povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

Ljudima s blago povišenih holesterolom u periodu između 35. i 55. godina rizik od srčanih oboljenja može se povećati čak i do 40 posto, zaključak je studije koju prenosi BBC.

Stoga se obavezno preporučuje kontrola visine holesterola, ističu autori koji su pratili oko 1.500 ispitanika.

"Masne godine" odnose žrtve, upozorili su.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iako svaka osoba s umereno povišenom masnoćom u krvi neće morati da uzima lekove u tu svrhu, može da ima koristi od promene načina ishrane i veće telesne aktivnosti, rekla je En Mari Navar-Bogan, voditeljka studije objavljene u časopisu Circulation.

“Ono što radimo krvnim žilama u 20-im, 30-im i 40-im direktno utiče na bolesti u starosti i ako čekamo do 50. ili 60. na prevenciju od srčanih bolesti, biće kasno” rekla je.

Prevelika masnoća u krvi može prouzrokovati postupno taloženje masnih naslaga na ćelijskim zidovima krvnih živla i suziti ih, što otežava protok krvi kroz srce, mozak i telo.

Tada krvne žile mogu imati toliko naslaga da se oseća srčana bol (angina pectoris) ili doživi srčani udar.

foto: flickr.com/euthman

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.