Greške koje kožu čine starijom

Izvor: B92, 21.Sep.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greške koje kožu čine starijom

Menjate li često proizvode za kožu? Idete li na spavanje sa šminkom? Možda se ovi postupci čine bezazlenima, ali osim što štete koži takođe i ubrzavaju starenje. Proverite da li pravite neke od ovih grešaka i što duže zadržite mladalački i zdrav izgled kože

Eksperimentisanje sa sredstvima

Mnoge žene odbacuju kozmetičke proizvode brzo nakon što zaključe da im ne odgovaraju, te se prebacuju na nove. Česta promena sredstava iritira kožu. Svakoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novoj ćeliji kože potrebno je 30 dana da se probije do gornjeg sloja kože. Stoga stručnjaci preporučuju da svakom novom sredstvu date barem 40 dana vremena da pokaže svoju vrednost. Ako se radi o sredstvima protiv starenja, budite strpljivi najmanje četiri meseca. U suprotnom, možda ćete odbaciti sredstvo s kojim biste na kraju bili vrlo zadovoljni. Takođe, ne budite brzopleti u kombinovanju sredstava. Uvodite nova sredstva jedno po jedno, jer ako ih nanesete zajedno i osetite iritaciju, nećete znati šta je uzrok, pa ćete naknadno morati da testirate jedno po jedno i tako izgubite dragoceno vreme.

Držite se kreme protiv sunca

Sunčevi zraci su glavni uzrok starenja kože pa bi trebalo da koristite kremu kad god ste duže vreme na otvorenom. Jer zraci prodiru do kože i kroz oblake, pa niste od njih zaštićeni ni kada je ružno vreme. Upotrebljavajte kremu širokog spektra, koja blokira oba tipa ultraljubičastih zraka (UVA i UVB), sa zaštitnim faktorom od najmanje 30.

Zaštitite i vrat i ruke

I koži vrata i ruku potrebna je zaštita od sunca, inače će se i tamo pojaviti znakovi prevremenog starenja, kao što su tamne mrlje, sušenje kože i njena opuštenost. Nije potrebno nabavljati posebne kreme za pojedine delove tela. Ono što koristite za lice, koristite i za druga područja.

Ne idite na spavanje sa šminkom

Ako ste umorni, verovatno ćete poželeti da legnete u krevet bez dodatnog napora s čišćenjem lica. Ali preskakanje čišćenja može naknadno da izazove osip. Stoga ne idite na spavanje pre nego što uklonite šminku, a s njom i razne čestice koje su se na nju nalepile tokom dana i koje bi do jutra našle put do pora. Sačuvajte kožu dobrim sredstvom za čišćenje, a ako vam se žuri da utonete u san, poslužite se vlažnim maramicama.

Priuštite dovoljno sna

Prekratko spavanje još je jedan uzročnik preranog starenja kože. San je potreban organizmu, jer u tom stanju stresni hormoni padaju na najnižu tačku, što ćelijama daje priliku da se oporavljaju od hemijskog i mehaničkog stresa. Ako se ne naspavate dovoljno, nivo stresa ostaće visok pa će nadbubrežne žlezde lučiti više stresnog hormona kortizola, koji masni kožu i izaziva akne.

Izvor: 24sata.hr / zdravakrava.hr

Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.