Godinu dana jeo ribu kako bi raskrinkao omega 3 industriju

Izvor: B92, 27.Apr.2017, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana jeo ribu kako bi raskrinkao omega 3 industriju

Odavno se veruje da su omega 3 masne kiseline pravi eliksir zdravlja, a jedan čovek odlučio je da to i proveri.

Nutricionista Pol Grinberg odlučio je da godinu dana svakodnevno jede ribu, a svoje iskustvo dokumentovao je u filmu "The Fish on My Plate".

Uprkos tome što postoji vrlo malo dokaza da omega 3 snižavaju krvni pritisak i sprečavaju šlog, mnogi ljudi uzmaju suplemente ovih masnih kiselina, koji nisu ni najmanje jeftini.

Kako bi proverio da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << one zaista imaju magična svojstva, Grinberg je tokom jedne godine pojeo više od 700 obroka sačinjenih od morskih plodova i ribe.

Pre nego što je otpočeo svoju neobičnu dijetu, posetio je lekara i uradio sve analize, koje su mu bile potrebne kako bi na kraju svog eksperimenta utvrdio da li su omega 3 blagotvorno uticale na njegovo zdravlje.

"Imao sam blago povišen krvni pritisak i problem sa holesterolom. Imam probleme s depresijom i insomniom i to mi se ne sviđa", rekao je on.

"Zato sam pao na čari omega 3 industrije: oni prodaju ono što bi trebalo da reši sve moje probleme".

Možda će vas kraj njegovog putovanja razočarati - posle godinu dana, rezultati pregleda kod lekara su identični. Štaviše, krvni pritisak mu je blago porastao, što bi možda mogla biti posledica pojačanog unosa soli, a primećen je i ras žive u njegovom organizmu.

Iako je Grinberg tvrdio da se oseća i izgleda bolje posle godinu dana riblje ishrane, njegov dokumentarac očigledno ne ide u prilog omega 3 industriji koja samo u SAD vredi impresivnih 30 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godinu dana jeo ribu kako bi raskrinkao omega 3 industriju

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2017

Odavno se vjeruje da su omega 3 masne kiseline pravi eliksir zdravlja, a jedan čovjek odlučio je da to i provjeri

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.