Genetski modifikovani insekti kao lek protiv malarije

Izvor: B92, 21.Mar.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genetski modifikovani insekti kao lek protiv malarije

Genetski modifikovani insekti mogli bi da budu ključni za izlečenje bolesti poput malarije koju prenose komarci.

Istraživači su osmislili metod zaobilaženja fundamentalne prepreke brzog širenja ove bolesti tako što bi genetski modifikovana DNK sadržala i druge genetske elemente koji bi omogućili da se ciljana mutacija prenosi sa jednog hromozoma na drugi, a naučnici su to nazvali “mutagena lančana rekacija“, prenosi Independent.

Ovaj postupak će osigurati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da svi komarci rođeni kao rezultat spajanja divljih komaraca i genetski modifikovanih, umesto bolesti, prenose gene otporne na malariju.

Međutim, naučnici su istakli da bi moglo da dođe i do neželjenih posledica jer bi se genetski modifikovani geni insekata proširili u divljini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GMO komarci - lek ili pošast?

Izvor: B92, 22.Mar.2015, 18:27

Novi način stvaranja genetski modifikovanih insekata mogao bi zbrisati s lica zemlje mnoge bolesti koje prenose komarci, kakva je malarija, ali bi mogao pokrenuti i potencijalno razorne posledice, upozoravaju naučnici...Istraživači Univerziteta u Kaliforniji su osmislili metod premošćavanja ključnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.