Demenciju i starenje mozga izbeći spavanjem

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demenciju i starenje mozga izbeći spavanjem

Istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Singapuru pokazalo je da manjak sna utiče na brže starenje mozga, prenosi Fox News.

Foto: martinak15/Flickr.com

Pored toga, stručnjaci su utvrdili da postoji i opasnost od demencije i ostalih bolesti gubitka pamćenja poput Alchajmerove bolesti.

Naučnici su tokom dve godine proučavali navike spavanja ispitanika i tokom istraživanja su im snimali mozak magnetnom rezonancom. Stručnjaci su posle istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkrili da se ispitanicima koji su manje spavali mozak brže smanjivao što je znak starenja.

Kao premalo sna uzimalo se u obzir ako je osoba spavala manje od šest sati dnevno.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je problem i u tome što ljudi s godinama imaju sve manju potrebu za snom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Demenciju i starenje mozga izbjeći spavanjem

Izvor: BanjalukaLive.com, 21.Okt.2014

Istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu u Singapuru pokazalo je da manjak sna utiče na brže starenje mozga, prenosi Foks njuz. Pored toga, stručnjaci su utvrdili da postoji i opasnost od demencije i ostalih bolesti gubitka pamćenja poput Alchajmerove bolesti. Naučnici su tokom dvije...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.