Da li urin pomaže u lečenju uboda meduze?

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li urin pomaže u lečenju uboda meduze?

Da li uriniranje na deo tela koji vam je ubola meduza pomaže?

Foto: NBphotostream / Flickr.com

Odgovor je: i da i ne.

To je zbog toga što se telo zapravo prilikom uboda meduze bori sa dva različita (i bolna) problema. Prvo, hiljade mikroskopskih iglica u vašoj koži ispuštaju otrove. Drugo, oni prodiru još dublje u vaše telo.

Mokrenje na deo tela koji je pogođen ubodom meduze samo pomaže u ovom drugom. Urin ima prirodno nizak pH, što sprečava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćelije da otpuštaju više otrova i uklanjaju cele žaoke, koje su se možda pričvrstile za vašu kožu.

Dok sirće (još jedan popularan "lek") takođe ima nizak pH, urin ima dve važne prednosti: topao je i uvek spreman za upotrebu.

To je važno zato što je dokazano da topla voda može deaktivirati otrov koji je već dospeo u vaš epidermis.

Dakle, mokrenje na mesto uboda pomaže, ali i topla voda. Samo se pobrinite da se posle toga temeljno okupate, pošto je dokazano da urin ipak nije sterilan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.