7 pravila zdravog života

Izvor: B92, 19.Mar.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7 pravila zdravog života

Sedam jednostavnih pravila mogu smanjiti rizik od prerane smrti usled kancera ili srčanih oboljenja za čak pedeset odsto, pokazala je jedna studija.

Američka asocijacija za prevenciju bolesti srca predstavila je sedam jednostavnih pravila zdravog života: fizička aktivnost, zdrava telesna težina, zdrava ishrana, nivo holesterola u granicama normale, normalan krvni pritisak, regulisanje šećera u krvi i nepušenje.

Ukoliko neka osoba puši, ali održava ostalih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili pet faktora zdravlja, ima 25 odsto manje rizika od bolesti opasnih po život, u odnosu na one koji se ne uklapaju ni u jedan od ovih parametara.

Lista je originalno sastavljena u odnosu na bolesti srca, ali je kasnijim istraživanjem utvrđeno da može sprečiti i kancerogena oboljenja.

Vođa studije Laura Rasmunsen Torvik, asistent profesora Medicinskog fakulteta Fajnberg Nortvestern univerziteta u Čikagu kaže: “Na ovaj način lekari mogu dati jasnu preporuku svojim pacijentima kako da brinu o svom zdravlju i smanje rizik od hroničnih oboljenja”.

Lista nazvana “Life’s Simple 7” deo je kampanje koja ima za cilj savetovanje Amerikanaca o tome kako da budu zdraviji.

“Ostavljanje pušenja je veoma važno, ali su i ostali faktori bitni. Nikad nije kasno za promenu”, kaže Rasmunsen Torvik.

Studija koja je počela 1987. je obuhvatila 13.253 osobe u četiri američke zajednice.

Posle dvadeset godina istraživači su proverili učestalost kancera i bolničkog lečenja i utvrdili da je 2.880 učesnika dobilo rak, obično pluća, creva, rektuma, prostate i grudi.

U obzir nije uziman nemelanomski rak kože.

Otkrića su objavljena u žurnalu “Cirkulacija”.

Zanimljivo je da otkrića pokazuju da nikad nije kasno da se promene životne navike. Naime, nemački istraživači prošlog meseca su objavili da ostavljanje cigareta u sredovečnom dobu, pa i kasnije, donosi brojne koristi po zdravlje ljudi.

Čak i osobe koje puše duže od 40 godina, a odluče da ostave cigarete, imaju 40 odsto manje rizika od srčanog udara i šloga, posle samo pet godina apstinencije.

Studija je pratila gotovo 9.000 Nemaca starosti između 50 i 74 godine tokom deset godina.

Profesor Herman Brener i njegove kolege iz Nemačkog centra za istraživanje kancera uvideli su da pušači imaju dva puta više šanse da dobiju neko srčano oboljenje u odnosu na nepušače, ali su bivši pušači imali gotovo istu verovatnoću za dobijanje bolesti kao i osobe koje nikada nisu pušile.

Takođe, kanadska studija pokazala je da oni koji ostave pušenje pre 44. godine žive gotovo podjednako dugo kao i osobe koje nikad nisu pušile.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

7 pravila zdravog života

Izvor: BanjalukaLive.com, 19.Mar.2013

Sedam jednostavnih pravila mogu smanjiti rizik od prerane smrti usljed kancera ili srčanih oboljenja za čak pedeset odsto, pokazala je jedna studija. Američka asocijacija za prevenciju bolesti srca predstavila je sedam jednostavnih pravila zdravog života: fizička aktivnost, zdrava tjelesna težina,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.