Agencije: Napeto i uz provokacije tokom istorijske posete

Izvor: Prva.rs, 10.Nov.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije: Napeto i uz provokacije tokom "istorijske posete"

"Najavljivana kao novo poglavlje u istoriji Balkana, prva poseta albanskog lidera Srbiji posle 68 godina pretvorila se u spor pred televizijskim kamerama između dvojice premijera oko nezavisnosti bivše srpske pokrajine Kosova", navodi u izveštaju Rojters.

Asošijejtid pres je izvestio da su dvojica premijera bili najavili da će ostaviti po strani nesuglasice i fokusirati se na evropsku budućnost dveju zemalja, "ali da opuštenost između dva balkanska rivala nije trajala ni do >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kraja zajedničke konferencije za novinare".

AFP je takođe javio da su se Vučić i Rama "otvoreno sukobili" na konferenciji za novinare oko Kosova tokom posete čiji je cilj bilo otopljavanje odnosa.
"Vučić se vidljivo iznervirao na konferenciji za štampu pošto je Rama pozvao Srbiju da prizna "neumitnu stvarnost" nezavisnosti Kosova", navela je francuska agencija.

Zapadne agencije su prenele je Raminu izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare da Srbija i Albanija imaju potpuno suprotne stavove o Kosovu, ali da je "nezavisno Kosovo neumitna regionalna i evropska stvarnost, koju treba poštovati".

Vučić je, vidljivo iznerviran, rekao da nije očekivao takvu "provokaciju" od Rame, da ne razume kakve veze albanski premijer ima s Kosovom i poručio je da je Kosovo deo Srbije i da on nikome neće dozvoliti "da ponižava Srbiju".

Kako je preneo AFP, Vučić je "očigledno pokušavao da kontroliše gnev" i istakao je da Kosovo nije bilo među predviđenim temama razgovora, kao i da on o tom pitanju nije razgovarao s Ramom tokom tet-a-tet sastanka.

Radio Slobodna Evropa primetio je, u izveštaju s konferencije, da je Rama govorio duže od srpskog kolege, ali da veći deo javnosti u Srbiji nije razumeo šta govori.
"Prevoda nije bilo ni kod novinarskih pitanja, a tek je iz Vučićevih reči postalo jasno da je Rama govorio i o Kosovu. Nakon toga su usledile oštrije reči premijera Srbije, koji je, kao i njegov kolega, simultani prevod slušao preko slušalice", navodi Slobodna Evropa.

I prištinski mediji prenose kako javni servis RTS nije prevodio govor premijera Albanije, te kako premijer Srbije Vučić na kraju konferencije za štampu nije pružio ruku svom kolegi, jer ovaj nije ispoštovao dogovoreni protokol posete.

Pojedini portali u Prištini prenose kako premijer Albanije nije dočekan zastavom Albanije i prikazuju fotografiju susreta sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem na aerodromu, gde nema albanskog obeležja.

Putem Facebook-a mnogi politički analitičari komentarisali su izjavu Edija Rame kao način da se dodvori Albancima na Kosovu, dok su neki takav njegov govor nazvali patetičnim.

S druge strane, poznati albanski disident Adem Demaći je za prištinske medije rekao "Svaka cast Ediju Rami. Tako treba svi da odu i da govore otvoreno u Srbiji i da kazu u lice srpskim četnicima istinu".
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta kažu strani mediji o sastanku Vučić - Rama

Izvor: Mondo, 10.Nov.2014

Britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC) javila da je prvu posetu albanskog zvaničnika Srbiji posle 68 godina obeležila svađa dvojice premijera pred kamerama oko Kosova, dok Dojče vele konstatuje da je propao pokušaj približavanja dve zemlje...Foto: Tanjug, Srđan Ilić.."Prva poseta Srbiji albanskog premijera...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.