Zbog lanjske cene repe ratari slabo zainteresovani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2015, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog lanjske cene repe ratari slabo zainteresovani

Pred ratarima je početak prolećne setve. Prva u nizu je šećerna repa, kraljica ratarskih useva, čiji optimalni setveni rok počinje upravo ovih dana. Ipak, setva će početi kada se za to steknu uslovi, optimalna vlaga i što je još važnije, optimalna temperatura tla koja ne bi smela biti ispod pet stepeni celzijusovih.

Već sada je izvesno da će ovog proleća površine pod slatkim korenom biće drastično smanjene, jer su ratari prošlogodišnju, rekordnu, kampanju okončali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nezadovoljni, pre svega zbog izmenjenih, nepovoljnih cena kilograma šećerne repe.

Još je rano za prognozu preciznih hektara pod ovom industrijskom kulturom, ali da će površine biti umanjene za 20 -25 hiljada hektara potvrdio je Ljubiša Radenković, direktor kompanije "Sunoko" u vlasništvu MK grupe.

On je rekao da će se ovog proleća može očekivati najviše do 50 hiljada hektara pod šećernom repom, što će, prema njegovim rečima, biti sasvim dovoljno za domaće potrebe kao i za izvoz.

"Činjenica je da je manje interesovanje ratara uoči setve a to pripisujemo prošlogodišnjoj nižoj ceni koja je uzrokovana i padom cene šećera na svetskom tržištu", kaže Radenković.

On dodaje da je prošlogodišnja kampanja bila izuzetno duga te da se završila tek oko 20. januara, jer je i godina bila teška i prinosna.

Što se pak tiče plaćanja Radenković napominje da ova kompanija nema dugovanja prema ratarima te da će u prolećnu setvu krenuti "čistih računa".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.