Zapadni Balkan: Ekonomija veća briga od politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 04:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan: Ekonomija veća briga od politike

Građani zemalja Zapadnog Balkana uglavnom podržavaju regionalnu saradnju i evropske integracije, ali ih brinu loše stanje u privredi, nezaposlenost i loša uprava, pokazuje istraživanje Balkan Barometra koje je danas predstavljeno u Briselu.

Oko 40 odsto svih građana regiona zalaže se za ulazak svojih država u Evropsku uniju, s tim što taj procenat varira od preko 80 odsto u Albaniji in a Kosovu, do svega 24 odsto u Srbiji, pokazuje istraživanje, koje je danas predstavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru Dana regionalne saradnje u organizaciji Saveta za regionalnu saradnju i Balkanskog fonda za demokratiju.

"Osnovno sto smo sada čuli je da ljudi vide regionalnu saradnju kao jednu od najvažnijih mera koje bi trebalo pojačati da bi samim tim unapredili i ekonomiju", rekao je za Tanjug Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

U Srbiji najviše ima onih koji misle da pridruživanje EU "nije ni dobro ni loše" (44 odsto), dok je procenat onih koji se protive evrointegracijama 27 odsto.

Jedna petina građana veruje da će Srbija ući u EU do 2020, dok oko polovine smatra da se to neće desiti pre 2030. ili nikada.

Istraživanje otkriva sumornu sliku o ekonomskim prilikama u region, gde se procenat nezaposlenih među mladima (od 18 do 24 godine) kreće između 40 i 60 odsto, s tim sto je u Srbiji taj broj 51,1 odsto.

Osim toga, gotovo polovina građana u regionu ne veruje da će se njihova ekonomska situacija popraviti u narednih 12 meseci, a zanimljivo da je taj procenat među najvećima u Hrvatskoj (oko 60 odsto) koja je već članica EU.

Zanimljivo je i da ogromna većina u svim državama u region smatra da je ekonomska situacija njihov najveći problem, a mnogo manji broj brine zbog političke situacije, bezbednosti ili odnosa sa susedima.

Današnjem obeležavanju Dana regionalne saradnje prisustvuje veliki broj političara iz regiona, funkcionera EU i eksperata, a umesto ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je zbog posete Luksemburgu morao da otkaže učesće, Srbiju predstavlja državna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Roksanda Ninčić.

Dan regionalne saradnje obeležava se sa ciljem da se pošalje jasna poruka o tome dokle su zemlje Zapadnog Balkana stigle u procesu reformi i koliko su spremne da nastave taj proces.

Na skupu, čiji su glavni organizatori Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju, obratiće se kasnije danas komesar EU za susedstvo i proširenje Johanes Han i premijer Albanije Edi Rama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas u Briselu skup o saradnji na Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 06.Maj.2015

Dan regionalne saradnje biće danas obeležen u Briselu sa ciljem da se pošalje jasna poruka o tome dokle su zemlje Zapadnog Balkana stigle u procesu reformi i koliko su spremne da nastave taj proces...Konferenciju, čiji su glavni organizatori Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.