Za obnovu Gaze potrebno dve decenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2014, 05:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnovu Gaze potrebno dve decenije

Jedna međunarodna organizacija, koja procenjuje obnovu nakon ratova, saopštila je da će biti potrebno 20 godina kako bi se obnovile razrušene i zapuštene kuće u Gazi nakon 50 dana sukoba između Hamasa i Izraela.

Ta procena organizacije Šelter Klaster (Shelter Cluster), u saradnji s agencijom UN za palestinske izbeglice i Crvenim krstom, ističe složenost programa obnove za pojas Gaze . Neki palestinski zvaničnici procenili su ranije da bi to moglo da staje više od šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << milijardi dolara.

Svako nastojanje da se Gaza obnovi moglo bi biti narušeno zbog blokade Izraela i Egipta prema toj palestinskoj teritoriji, koju od 2007. godine kontroliše islamistički Hamas.

Izrael je umnogome ograničio uvoz cementa i drugog građevinskog materijala u Gazu da ga ekstremisti ne bi koristili za pravljenje raketa i podzemnih tunela za napade na izraelsku teritoriju. Egipat i Norveška su najavili da će sazvati donatorsku konferenciju za Gazu sledećeg meseca, ali ništa još nije konačno odlučeno.

U pojasu Gaze, koji ima 1,8 miliona stanovnika i gusto je naseljen, još se osećaju posledice ranijih sukoba. U izveštaju objavljenom kasno sinoć, Šelter Klaster je naveo da je 17.000 stambenih jedinica u Gazi uništeno ili jako oštećeno tokom ovog rata i da je na 5.000 stambenih jedinica potrebno još raditi nakon štete pričinjene u ranijim izraelskim vojnim operacijama. Uz to u Gazi nedostaje 75.000 stambenih jedinica, preneo je Asošijeted pres.

Procena da će za obnovu biti potrebne dve decenije zasniva se na kapacitetu glavnog graničnog prelaza između Izraela i Gaze za prevoz robe preko koga može da pređe dnevno 100 kamiona s građevinskim materijalom.

Rat je počeo nakon što su nađena tela trojice otetih izraelskih tinejdžera na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali. Izrael je optužio Hamas za njihovu otmicu i ubistvo i uhapsio stotine članova Hamasa na toj teritoriji.

Zbog toga su pojačani raketni napadi iz Gaze na jug Izraela i ta zemlja je 8. jula pokrenula vojnu ofanzivu iz vazduha i sa mora, koja je devet dana kasnije prerasla u kopnenu. Sukobi su trajali skoro dva meseca i njima je poginulo više od 2.200 ljudi velikom većinom Palestinaca.

Egipat je od početka pokušao da posreduje u uspostavljanju prekida vatre. Osam prekida vatre je propalo a ovaj deveti stupio je na snagu u utorak i neograničen je. Očekuje se da će se pregovarači sastati u roku od mesec dana da se dogovore o trajnom zatišju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.