ZR: Sedam hiljada mizerija, ipak prihvatamo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZR: Sedam hiljada mizerija, ipak prihvatamo

Nakon najave Vlade da će prosvetnim radnicima dati jednokratnu pomoć od sedam hilajda dinara, većina zrenjaninskih prosvetara, kako kaži u sindikatu, spremna je da primi ovu pomoć. Oni koje smo kontaktirali u zrenjaninskim školama do sada, rekli su nam da još uvek nije bilo uplate na njihov račun.

Zvonimir Jović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da je stav ovog sindikata da je iznos od sedam hiljada dinara mizeran, ali da će ga većina prihvatiti zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lošeg materijalnog stanja.

"U bruto iznosu ova pomoć je oko deset hiljada, a po zakonu pomoć koja se isplaćuje neoporezovana može da ide do 20 hiljada dinara. Kada smo pre pet ili šest godina dobijali pomoć, naplaćivali su nam porez 12 odsto, a sad je taj porez negde oko 43 odsto. Znači i ta pomoć koju su isplatili mogla je biti znatno veća", rekao je Zvonimir Jović.

Olgica Rakić, profesorka stručnih predmeta elektro struke kaže da će prihvatiti ovaj jendokratni iznos.

" takvoj smo situaciji da moramo prihvatiti. Mada došlo je do zamene teza, ovo nije neka pomoć, mi smo ti koji smo pomogli, izabrali su nas za dobrovoljce da pomognemo da se izvučemo iz ekonomske krize, a ovo sad je smešno, ali prihvatićemo", rekla je Olgica Rakić.

Nataša Živojin, direktorka Osnovne škole „2. Oktobar" kazala je da su obavljane neophodne pripreme za isplatu, te da će svi koji su zaposleni na određeno i neodređeno vreme dobiti taj novac. Za one koji rade u više škola isplata je u školi koja im je matična.

"Zaposleni su upoznati sa tim i odavno znaju da će isplata biti. Niko ništa nije komentarisao, da će odbiti, čak mi se sami javljaju koja će ih škola isplatiti da slučajno ne bi došlo do zabune", rekla je Nataša Živojin.

Zvonimir Jović, rekao je da prosvetari nisu protiv sadašnje vlasti, ističući da ni ova ni prethodne nisu dovoljno brinule o prosvetnim radnicima. On je istakao i da je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nezadovoljna stanjem u kojem se nalazi prosveta, kao i načinom ispunjavanja sporazuma potpisanog prilikom izlaska iz štrajka. Kako je rekao, ukoliko do Nove godine ne bude donet Zakon o platnim razredima u javnom sektoru, koji će poboljšati položaj prosvetnih radnika, za 27. januar planira se protest u Beogradu na koji će biti pozvani i članovi drugih sindikata prosvete i zaposlenih u javnom sektoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POČELA ISPLATA JEDNOKRATNE POMOĆI: Zaposlenima u školama i vrtićima po 7.000 dinara

Izvor: Kurir, 01.Dec.2015, 11:03

Počela je isplata jednokratne pomoći od 7.000 dinara zaposlenima u školama i vrtićima, potvrdjeno je danas u sindikalnim organizacijama...Čelnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja kazali su da je isplata jednokratne pomoći počela...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.