Vršnjački edukatori u borbi protiv side i bolesti zavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2015, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršnjački edukatori u borbi protiv side i bolesti zavisnosti

U organizaciji Omladine JAZAS-a, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, već 19 godina realizuje se projekat „Vršnjačka edukacija iz obasti prevencije HIV/AIDS-a i bolesti zavisnosti". Povodom Svetskog dana borbe protiv side, u Gradskoj kući u Novom Sadu juče je održana svečanost na kojoj su učesnicima projekta koji su stekli zvanje vršnjačkih edukatora dodeljene diplome.

"Ako uzmemo u obzir podatke iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji ukazuju na to da su ove godine zabeležena 43 nova slučaja osoba koje su inficirane virusom HIV, od čega je 21 stanovnik Novog Sada, onda je jasno koliko je značajna primarna prevencija u borbi protiv AIDS-a, ali i drugih bolesti zavisnosti", izjavila je Mila Uverić-Radović, načelnica Gradske uprave za zdravstvo.

Ona je istakla da Grad Novi Sad podržava zdravstvene ustanove, ali i organizacije iz nevladinog sektora koje se bave ovom problematikom i daju svoj doprinos u subzijanju ove opake bolesti.

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović čestitao je učesnicima projekta i poželeo im puno uspeha u primeni stečenih znanja i podsticanju svojih vršnjaka da zaštite svoje zdravlje i da se odgovorno ponašaju, navodi se u saopštenju.

Projekat „Vršnjačka edukacija iz obasti prevencije HIV/AIDS-a i bolesti zavisnosti" realizovan je u periodu od juna do decembra i obuhvatio je mlade uzrasta od 15 do 25 godina. U saradnji sa lekarima iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Omladina JAZAS-a je organizovala petodnevni trening, a sam program predstavljao je kombinaciju klasičnog metoda izvođenja nastave putem predavanja i nastave kroz edukativne interaktivne radionice.

Do kraja godine mladi edukatori i edukatorke održaće više od 200 predavanja ua učenike osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu.

Predsednik novosadske Omladine JAZAS-a Vukašin Grozdanović istakao je da ovaj projekat pored edukacije, značajno doprinosi u suzbijanju diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om i sidom, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.