Ustavni zakon za Kosovo u jednom trenutku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2014, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni zakon za Kosovo "u jednom trenutku"

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je predviđeno da Srbija "u jednom trenutku" usvoji Ustavni zakon, kojim će biti uređen pravni položaj Kosova unutar Srbije i utvrđen stepen autonomije.

Želimo da dugoročno, za buduće generacije, imamo sigurnost statusa Kosova unutar Srbije, objasnio je Đurić u gostovanju u jutarnjem dnevniku Radiotelevizije Srbije.

On je napomenuo i da Srbiju čeka promena Ustava i zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostalih pitanja vezanih za evrointegracije.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, Đurić je rekao da se u njemu traži potpuno sprovođenje Briselskog sporazuma, ali da je to nemoguće jer Kosovo još nije dobilo novu Vladu.

Nama je u interesu da normalizujemo odnose sa institucijama u Prištini i kosovskim Albancima. Ono što u toj dinamici zavisi od nas, a u trenucima dok nemamo sagovornika u Prištini, mi radimo, istakao je on.

Prema oceni Đurića, nije dobro što još nije formirana kosovska vlada i Srbiji to ne odgovara, jer postoji niz hitnih problema koje treba rešavati, ali Beograd ne može da bira Albancima u pokrajini njihovo rukovodstvo.

Upitan da li je istina da kosovska predsednica Atifete Jahjaga dolazi 1. novembra u Beograd, Đurić je odgovorio da "za sada nema takva saznanja".

On je dodao da svi građani Kosova i oni koji ne krše zakon, mogu slobodno da se kreću po Srbiji.

Govoreći o novcu od taksi koje se naplaćuju na dva prelaza između Srbije i Kosova i uplaćuju u poseban fond, Đurić je rekao da se tih 2,3 miliona evra, koliko je do sada sakupljeno, ne koriste jer Priština blokira izbor srpskog člana tim fondom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đurić: Srbija će promeniti Ustav, ali ne samo zbog Kosova

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Okt.2014

BEOGRAD - Prema njegovim rečima, važno je da je srpskim Ustavom predviđena mogućnost da se usvoji ustavni zakon koji se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.