U selu Ravni uče istoriju snimajući filmove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U selu Ravni uče istoriju snimajući filmove

Vojvođanin Miloš Racić došao je pre sedam godina iz Vojvodine u zlatiborsko selo Ravni da predaje istoriju koju je učenicima približio još više snimajući sa njima filmove o najznačajnijim događajima iz prošlosti.

U poslednjih pet godina snimili su 60 kratkometražnih i jedan dugometražni film o značajnim istorijskim temama i ličnostima u kojima su učestvovali skoro svi učenici kao glumci ili statisti.

“Želeo sam da istoriju učinim zanimljivijom nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što ona jeste kada se uči kroz stereotipne nastavne programe. Ideja je bila da đaci igrajući uloge nekih istorijskih ličnosti,lakše osete duh prošlih vremena. Mnogi učenici, čak i oni koji su bili lošiji đaci, zavoleli su na ovaj način istoriju”, priča za Tanjug nastavnik Miloš Racić.

Filmove snimaju u školi i okolini sa nastavnikovom malom kamerom, on piše scenario, montira i režira, a zajedno sa đacima osmišljava kostime koje sami šiju ili donose od kuće potrebne rekvizite.

“Tematika naših filmova su istorijske teme mada ima motiva iz muzičke kulture, književnosti. Snimali smo filmove o Leonardu Davinčiju, po motivu Hazarskog rečnika, o Crvenom oktobru, o Atili, Prvom svetskom ratu, Cerskoj bitci... Svi učestvujemo u njihovom osmišljavanju”, kaže Racić.

Učenici osnovne škole Đura Jakšić u Ravnima trenutno snimaju film o oslobođenju Skoplja 1912. godine. U anketi za Tanjug ističu da je svaki novi film za njih novo uzbuđenje i saznanje koje će pamtiti ceo život.

“Sam sam napravio pušku za snimanje ovog filma. Deda mi je dao dasku ja sam nacrtao pušku i dobio rekvizit. Nastavnik je dobar i uvek nam je zanimljivo na snimanjima”, priča učenik Miloš Brajković.

“Bilo mi je lakše kroz snimanje filmova da naučim o mnogim istorijskim ličnostima. Nije mi teško da ostajem posle časova i učesvujem u filmovima. Mnogo sam to zavolela”, kaže učenica Vesna Vranić.

“U prošlom filmu sam glumio poručnika Tasića i imao glavnu ulogu, dok sada igram običnog vojnika. Nastavnik istorije svima pruža šansu tako da je uvek neko drugi glavni lik. Ovakav rad olakšao nam je učenje, a osećaj kada gledamo film koji smo snimili ne može se opisati “,ističe Dušan Savić.

Svake godine u decembru u osnovnoj školi u Ravnima održava se festival kratkometražnog filma na kome se prikazuju filmovi koje su đaci snimili u toku godine i dodeljuju se nagrade najboljima.

Gran pri festivala je Zlatni skriž, po livadskoj biljci po kojoj je ime dobilo susedno selo Skržuti.

Škola u Ravnima sa izdvojenim odeljenjima u okolnim selima Drežnik, Nikojević i Skržuti ima 150 đaka, od koji su svi imali svoje uloge u svojoj filmskoj produkciji koju su nazvali Radrenis, po početnim imenima sela u kojima škola radi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đaci uče istoriju snimajući filmove

Izvor: B92, 01.Nov.2014

Vojvođanin Miloš Racić došao je pre sedam godina iz Vojvodine u zlatiborsko selo Ravni da predaje istoriju koju je učenicima približio još više...U poslednjih pet godina snimili su 60 kratkometražnih i jedan dugometražni film o značajnim istorijskim temama i ličnostima u kojima su učestvovali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.