U Novom Sadu i Somboru uhapšeno 12 osoba, utajili četiri miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu i Somboru uhapšeno 12 osoba, utajili četiri miliona evra

NOVI SAD -

U Novom Sadu i Somboru policija je privela 12 osumnjičenih da su, kao kriminalna grupa, pranjem novca i utajom poreza oštetili budžet Srbije za više od četiri miliona eva. Za još petoricom članova ove grupe policija intenzivno traga. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je da su u toku saslušanja uhapšenih.

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Uprave kriminalističke policije, Ministarstva unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Republike Srbije i Policijske uprave u Novom Sadu u saradnji sa Poreskom policijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, su na teritoriji grada Novog Sada i Sombora uhapsili 12 lica, dok se za pet osoba još traga, saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni su Boško G. (1978) iz Kule, Svetlana V.(1970) iz Novog Sada, knjigovođa "Solvens" doo, Novi Sad, Vladimir I. (1975) iz Novog Sada, direktor "PVM" Novi Sad, Vojislav M. (1957) iz Novog Sada, direktor "Metal Konekt" Novi Sad, Rajko D. (1973) iz Žablja, Danijel J. (1985) iz Novog Sada, Gabrijel S. (1987) iz Kule, direktor "Kongabris" Doo - Novi Sad, Dragan B. (1983) iz Bačkog Jarka, direktor "PVM 381" Doo - Novi Sad, Bajko P. (1981) iz Lovćenca, Sandra P. (1986) iz Kule, Slobodan Ž. i Olgica K. direktor "Albako" Doo – Žabalj.

MUP R. Srbije intezivno traga za Goranom G. (1976) iz Bačke Palanke, Marinkom S. (1972) iz Kule, Miloradom D. (1986) iz Kule, Brankom K. (1986) iz Kule, direktorom "Eko Brass Metal" Doo - Novi Sad i 17. Branislavom B. (1977) iz Novog Sada, direktorom "Pegro" Doo, Novi Sad.

U saopštenju MUP-a se navodi da će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i Miodrag G. (1983) iz Kule, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

Za sva ova lica, navodi MUP, postoji osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja, poreska utaja i pranje novca.

Osumnjičeni Boško G. je organizovao kriminalnu grupu koja je u periodu od 2009. do 2012. godine po njegovim nalozima vršila otkup sekundarnih sirovina od fizičkih lica za gotov novac, a potom otkupljene sekundarne sirovine prodavala privrednim društvima koja se bave njihovom preradom.

Otkup sekundarnih sirovina za gotov novac su vršila odgovorna lica u privrednim društvima "PVM" Novi Sad, "Metal Konekt" Novi Sad, "Pegro" Doo, Novi Sad i "Albako" Doo - Žabalj, koja su otkupljenu robu prodavala i njenu naplatu vršila preko svojih poslovnih računa. U nameri izbegavanja obračuna i uplate poreza na dohodak građana od kojih je vršen otkup sekundarnih sirovina, u knjigovodstvu je navedeni otkup prikazan kao nabavka robe, od takozvanih peračkih predzeća i to "Eko Brass Metal" Doo - Novi Sad, "Kongabris" Doo - Novi Sad i "PVM 381" Doo - Novi Sad, pri čemu su PDV iskazan na fakturama "peračkih preduzeća" koristili kao poreski kredit, jer su u svojim poreskim prijavama ulazni PDV iskazan na fakturama "peračkih preduzeća" iskoristili kao odbitnu stavku za obračun i uplatu PDV-a na račun budžeta Republike Srbije.

Proverama novčanih tokova utvrđeno je da su sredstva koja su uplaćena od strane prerađivača sekundarnih sirovina po osnovu naloga za prenos sredstava, završila na račune "peračkih preduzeća". Potom su bez pravnog osnova vršene isplate na tekuće račune fizičkih lica, koja su novac podizala i predavala organizatoru kriminalne grupe Bošku G.

U navedenom periodu Boško G. i ostali članovi organizovane kriminalne grupe su, tvrdi policija, izvršili otkup i prodaju sekundarnih sirovina za iznos od preko 2.000.000.000,00 dinara, pri čemu su izbegli obračun i uplatu poreza na dohodak građana i poreza na dodatu vrednost u iznosu od preko četiri miliona evra, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije, a organizovana kriminalna grupa isti iznos protivpravno prisvojila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U toku saslušanje 12 uhapšenih u Novom Sadu i Somboru zbog utaje poreza

Izvor: Blic, 24.Dec.2012

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je da su u toku saslušanja 12 osumnjičenih za malverzacije prilikom otkupa sekundarnih sirovina...Radisavljević je rekao da je osumnjičenima, po nalogu Tužilaštva za organizovani krimnal, određena mera zadržavanja od 48 časova,...

Nastavak na Blic...

Na otpadu oprali četiri miliona

Izvor: Večernje novosti, 24.Dec.2012

U NASTAVKU akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa kolegama iz Novog Sada i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su u ponedeljak 17 osoba! Oni su osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotrebu službenog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.