Traže ukidanje naknade za odvodnjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže ukidanje naknade za odvodnjavanje

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je na jučerašnjoj sednici zaključak kojim se od Vlade Srbije i resornih ministarstava traži ukidanje naknade za odvodnjavanje. Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da je neprijatno iznenađeno inicijativom Skupštine opštine Bačka Topola

U zaključku, koji će Skupština Bačke Topole uputiti ministarstvima finansija i poljoprivrede, kao i Vladi Srbije, navodi se i mogućnost da se ta naknada ne naplaćuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na područjima koja nisu ugrožena vodama, odnosno za koje je karakterističan višegodišnji nedostatak padavina i gde postoji potreba za navodnjavanjem.

Pored toga, odbornici su apelovali i da se zakonom uredi da lica koja su pretrpela štetu od elementarnih nepogoda, izazvanih plavljenjem ili štetnim delovanjem voda, ne plaćaju naknadu za navedenu godinu, odnosno da se oslobode te obaveze do visine pretrpljene štete na zemljištu i objektima.

U zaključku se ocenjuje i da bi Zakonom o vodama trebalo predvideti mogućnost izjavljivanja žalbe na rešenje.

Pored toga, u usvojenom dokumentu se poručuje i da je neophodno da se uredi i obaveza poreskih organa da rešenja izdaju blagovremeno, kako bi građani mogli na vreme da izvršavaju svoje obaveze, kao i da se utvrdi obaveza da poreski organ periodično, a najmanje jednom godišnje, građane izvesti o stanju poreskih obaveza.

U obrazloženju zaključka se navodi da su utvrđene nepravilnosti nakon uručivanja rešenja za naknadu za odvodnjavanje stanovnicima tog mesta, kao i da na njima nije preciziran rok za zalbe.

"Pored toga najveći deo obveznika nije dovoljno stručan i upućen što se pokretanja upravnog spora tiče, a nema ni finansijskih sredstava da angažuje advokata, te je realna pretpostavka da i u slučaju ako rešenje nije ispravno sa aspekta zakona, građani neće moći da zaštite svoja prava, a što bi mogli učiniti ukopliko bi bila data mogućnost žalbe u redovnom postupku. Ovde takođe treba imati u vidu da štetnih posledica neće biti jer žalba ne odlaže izvršenje rešenja", piše u zaključku.

U dokumentu se poziva i na tešku ekonomsku situaciju zbog koje je, kako se ističe, za građane teško ili neizvodljivo da plate naknadu i ukazuje se na zaprećene kazne za neispunjavanje poreskih obaveza.

"Poseban je problem za građane koji su pretrpeli štete od izlivanja vodotokova, gde pored štete koju imaju, treba da plaćaju i naknadu za uređenje vodotokova, a što za njihovu teritoriju nije urađeno, odnosno problem je i za građane koji se nalaze na područjima koja zahtevaju navodnjavanje, zbog hroničnog nedostatka padavina a za šta treba da izdvajaju znatna finansijska sredstva i imaju umanjene prinose, jer isti građani pored toga treba da plaćaju i naknadu za odvodnjavanje", piše u obrazloženju.

U njemu se ukazuje i da su rešenja obveznicima dostavljena u vreme kada su ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju najintenzivnija i kada se ne mogu očekivati nikakvi prihodi u ratarenju.

Vode Vojvodine: Naknada za odvodnjavanje neohpodna za vodoprivredu Vojvodine

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine neprijatno je iznenađeno inicijativom Skupštine opštine Bačka Topola kojom se od Vlade Srbije i resornih ministarstava traži ukidanje naknade za odvodnjavanje, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

U saopštenju JVP se objašnjava da je naknada za odvodnjavanje utvrđena Zakonom o vodama i da, kao namenski budžetski prihod, služi isključivo za odvođenje suvišnih voda sa melioracionog područja.

"Sprovođenje ovakve inicijative moglo bi imati nesagledive posledice koje bi ubrzo osetili svi građani Vojvodine", ocenjuje se u reakciji Voda Vojvodine.

U njemu se dodaje da je čak 1.840.000 hektara, odnosno oko 80 odsto zemljišta u pokrajini ugroženo površinskim i podzemnim vodama. "Od unutrašnjih voda Vojvodinu štiti kompleksni sistem za odvodnjavanje, koji čini čak 20.094 kilometara kanalske mreže i 155 crpnih stanica. Štete usled nefukcionisanja ovog sistema mogu biti stostruko veće od same naknade koja služi za njegovo održavanje", navodi se u saopštenju.

U Vodama Vojvodine su istakli da vodoprivredni sistem u Vojvodini brani živote i imovinu više od dva miliona njenih stanovnika i obezbeđuje uslove za privredu, a najviše poljoprivredu. "Posebno sad, kada su sve češće velike i ekstremne padavine i česti visoki nivoi reka, sistem za odvodnjavanje treba da bude što jači i da smanjuje rizike od poplava", poručuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SVM traži ukidanje naknade za odvodnjavanje

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2015

Skupština opštine Bačka Topola zahteva ukidanje naknade za odvodnjavanje na predlog odbornika Saveza vojvođanskih Mađara, jer građani plaćaju dažbinu, a ništa ne dobijaju...Kako piše portal Vojvodina Danas, na predlog odbornika SVM je od ministarstava finansija i poljoprivrede, kao i same Vlade...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.