Izvor: Magyar Szó, 28.Avg.2014, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas migracije će jednom prestati

Talas migracije će jednom prestati Magyar Szó online

2014. augusztus 28., 14:43

0

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš je u intervjuu za „Mađar so“ izjavio: „U Vojvodini se u prvi razred osnovne škole upisalo ukupno 18.047 mališana, što je za 560 đaka manje nego prošle godine. Prvaka koji su se upisali u razrede gde se nastava održava na mađarskom jeziku je takođe manje - prošle godine ih je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << 1.828, a ove samo 1.610, što je 8.92 procenta od ukupno upisanih u sve prve razrede, uzevši u obzir i činjenicu da je procenat mađara u Vojvodini sveukupno 13 odsto. Sve to ukazuje na činjenicu da se broj prvaka čiji je maternji jezik mađarski smanjio više nego broj prvaka ostalih zajednica u Vojvodini.”

„Ova pojava ima tri razloga. Prvi i najveći jeste problem smanjenog nataliteta; rađa se sve manje mađarske dece. U Vojvodini generalno postoji problem smanjenog nataliteta, a ova pojava je još izraženija u mađarskim porodicama. Drugi razlog smanjenog broja prvaka je migracija, koja je u poslednje vreme poprimila velike razmere. Ako uporedimo broj dece koja su prošle godine pohađala nastavu na mađarskom jeziku u odeljenjima predškolskih ustanova i broj dece koja su se upisala u odeljenja osnovne škole gde se nastava održava na mađarskom jeziku, videćemo da je broj đaka prvaka mnogo manji, a razlog leži u činjenici da su njihove porodice u međuvremenu napustile zemlju. Prošle godine, u predškolskim odeljenjima gde se nastava održava na mađarskom jeziku, bilo je ukupno 1.640 mališana dok je u mešovitim razredima bilo 161 dete. Praksa pokazuje da se oko 50 odsto dece iz mešovitih odeljenja  upisuje u prvi razred sa nastavom na mađarskom jeziku, a ostali prate nastavu na srpskom jeziku. To znači da bi umesto 1.610 prvaka moralo biti najmanje između 1.700 i 1.720 mališana u mađarskim odeljenjima. Zaključak se nameće sam - između 90 i 100 porodica sa detetom koje treba da pođe u školu, napustilo je državu, a razlozi migracije su prvenstveno privredni, a ne obrazovni. Treći razlog smanjenog broja mališana u mađarskim odeljenjima jeste da još uvek dosta roditelja misli da će njegovo dete biti uspešnije u životu ukoliko školu pohađa na srpskom jeziku.” Zahvaljujući merama koje je preduzeo Nacionalni savet mađara (NSM), uz pomoć matice, došlo je do postepene promene mišljenja pa tako se postepeno smanjuje i broj roditelja koji misle na ovaj način.

„Ako posmatramo brojke možemo izjaviti da se broj prvaka koji se upisuju u mađarske razrede smanjio najviše u sredinama gde su mađari većinsko stanovništvo”, kaže Njilaš.

Na pitanje kako se mogu sačuvati odeljenja sa smanjenim brojem učenika, sekretar je odgovorio: „Sekretarijat, u saradnji sa Nacionalnim savetom mađara, i sa ministarstvom čini sve da sačuva razrede sa nastavom na mađarskom jeziku, naročito u manjim naseljima. Da bi se održala nastava, u manjim mestima se često otvaraju mešovita odeljenja. U mestima gde su samo jedan ili dva učenika po razredu se ne mogu stvoriti uslovi za mešovita odeljenja. Za sada se čini da se broj odeljenja sa nastavom na mađarskom jeziku neće bitno promeniti u odnosu na broj od prošle školske godine. Podaci govore da dolaze generacije roditelja sa većim brojem dece, a to znači da će se broj prvaka povećati od sledeće godine, ukoliko se migracija ne nastavi u ovom obimu”, napominje Njilaš.

„Mađar so” je pitao za mišljenje sekretara i o uvođenju seksualnog obrazovanja u 66 srednjih škola. „Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je prošle godine, u okviru jednog projekta, uveo ovaj predmet u 10 vojvođanskih srednjih škola, dok će se ove godine projekat proširiti na 66 srednjih škola. S obzirom na veliko interesovanje, trebalo bi razmotriti mogućnost da seksualno vaspitanje, kao fakultativni predmet, uđe i u zvanični nastavni plan srednjih škola, a to ćemo uskoro inicirati kod nadležnog ministarstva. Mladi, uz pomoć medija i interneta, imaju na raspolaganju mnoštvo informacija, no ipak većina njih ostaje neinformisana. Veliki broj abortusa ukazuje da još uvek imamo problema u obrazovanosti na tom polju. Primer zapadnih zemalja pokazuje da se broj abortusa smanjio nakon uvođenja seksualnog vaspitanja u škole. Treba možda razmotriti i to da se već u 8. razredu osnovnih škola uvede ovaj predmet”, naglasio je Njilaš.

Na pitanje da li se direktori škola u kojima nastava teče i na mađarskom, služe ovim jezikom, sekretar odgovara da bi tako trebalo da bude, barem u ustanovama gde su u većini razredi i odeljenja sa nastavom na mađarskom jeziku. „Tokom godine u velikom broju škola je istekao mandat direktorima i konkursi za nove rukovodioce su raspisani. Sa Nacionalnim savetom mađara radimo na tome da se što više novog kadra služi mađarskim jezikom”.

Értékelem a cikket:

0 - Tetszik a cikk      0 - Nem tetszik a cikk

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Romski jezik se uči u 42 škole u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2014

Od početka 1998. godine, kada se romski jezik fakultativno predavao samo u tri škole u Vojvodini, u školskoj 2014/2015. godini, ovaj jezik će se učiti u 42 škole u toj pokrajini, izjavio je danas pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje i nacionalne zajednice Janoš Oros...Oros je na seminaru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.