Stefan Velja: Trud koji se uvek isplati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan Velja: Trud koji se uvek isplati

Na svetskom festivalu inovacija "Eureka" koji se održava u Briselu, mladi pronalazač Stefan Velja dobio je pre dve nedelje zlatnu medalju za uređaj koji je izumeo, namenjen unapređenju lečenja tromba. Nagradu koju je dobio, ovaj mladi gimnazijalac doživljava kao priznanje za trud  koji se uvek isplatili.

Za razliku od većine svojih vršnjaka kojima su polja interesovanja drugačija u tim godinama, Stefan Velja se kao maturant može pohvaliti brojnim međunarodnim priznanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nagradama iz oblasti nauke. Od skoro je tu i zlatna medalja za patent uređaja koji se poput stenta ubacuje u krvotok kako bi sprečio negativne posledice koje može izazvati tromb.

"Nakon što se tromb uhvati uređajem, uređaj ga fizičkim putem zaustavi šalje se impuls i pokreće mehanizam koji će hemijski da ga razgradi lokalno na licu mesta. Ne remeti se svakodnevni život korisnika. Korisnik može u svakom trenutku da bude informisan o stanju na uređaju... da li se nešto uhvatilo da li treba da se poseti lekar... da li treba da se dopuni doza tog leka koji bi razgrađivao taj tromb", objašnjava Stefan.

Ideja se javila  tokom apliciranja za naučni kamp u Finskoj gde je trebalo da izloži  izum, kaže ovaj mladi naučnik, a konačna realizacija proistekla je iz razgovora sa roditeljima i saznanjem da njegov otac ima tromb. Roditelji ističu da su ponosni na njega i da se svakom njegovom novom uspehu jednako raduju.

"I kao dete pre škole bio je jako radoznao, svašta je pitao, puno je pitao, pamtio je to što mu odgovorimo onda smo morali da budemo jako obazrivi da mu damo pravu informaciju... izuzetno je uporan u onome što hoće, možda će da posustane, uspori u nekom momentu, ali već u nekom produžiti i tražiti rešenje za ono što želi da uradi", seća se majka Tanja Velja.

Stefan se trenutno sprema za intervju na koji je pozvan sa Univerziteta Kembridž u Englskoj. Iako su mu roditelji i prijatelji ovde, a sve mu je usto i nadohvat ruke, smatra da bi tamo dobio veće znanje što je opet neka kompenzacija za sve što ovde ostavlja. Devetog decembra je zakazani intervju i kaže, nada se, da će dobiti vizu.

Slobodno vreme koje uprkos mnogobrojnim obavezama nađe, provodi uz gitaru i klavir koji ga opuštaju, a često igra i prati tenis.

Stefan kaže da je za svaki cilj potreban trud i velika želja, ali takođe ističe da su  mladi danas prilično demotivisani za ostvarivanje ciljeva i da veliku podršku moraju imati od svojih profesora i najbližih još od malih nogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MLADI-SRPSKI-GENIJE-Stvorio-napravu-koja-ce-spasavati-milione-zivota

Izvor: medio.rs, 27.Nov.2014

Stefan Velja, mladi pronalazač iz Novog Sada, uspeo je sa samo 18 godina da osmisli izum koji otklanja tromb iz ljudskog organizma i osvoji prvo mesto, zlatnu medalju i orden na festivalu pronalazaka "Eureka" u Briselu..Mladi pronalazač, Stefan Velja, oduševio je svet i Srbiju svojim dostignućem...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.