Spejseksova letelica se vraća natrag s opremom iz svemirske stanice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spejseksova letelica se vraća natrag s opremom iz svemirske stanice

Svemirska letelica "Dragon" privatne kompanije Spejseks (SpaceX Dragon) vratila se juče na Zemlju natovarena opremom za naučne eksperimente i druge potrebe.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici su velikom robotskom rukom oslobodili letelicu sa stanice. Spejseks planira da kasnije u spusti letelicu u Tihi okean nedaleko od meksičkog poluostrva u Donjoj Kaliorniji.

Dragon je prošlog meseca isporučio novu rampu za pristajanje. Sa stanice vraća oko tonu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po rezultata eksperimenata pronalazaka i opreme uključujući i 12 miševa koji su bili u letelici za genetska istraživanja.

Spejseks je jedini prevoznik koji može da vraća stvari sa stanice na Zemlju zbog čega je od velikog značaja za američku svemirsku agenciju NASA.

NASA je prestala da koristi spejs šatlove pre pet godina i za letove do Međunarodne svemirske stanice se oslanja na ruske rakete i privatne kompanije, dok se ona fokusira na istraživanje Marsa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.