Škola za buduće branitelje ljudskih prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2014, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola za buduće branitelje ljudskih prava

Organizacija "Civil Rights Defenders" objavila je konkurs za upis prve generacije polaznika škole za buduće branitelje ljudskih prava, koja će početi u februaru 2015. godine.

Škola je namenjena studentima i studentkinjama društvenih nauka, mladim pravnicima, novinarima, kao i aktivistima organizacija civilnog društva i svima ostalima koji imaju nameru da se profesionalno angažuju u organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Predavači su istaknuti profesori iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije i regiona, aktivisti za ljudska prava, ambasadori sa radnim iskustvom na Balkanu, kao i eksperti iz oblasti ljudskih prava u najširem smislu.

Polaznici Škole obavezni su da prisustvuju svim predavanjima (u proseku jednom nedeljno), seminarima i dodatnim aktivnostima. Sedmomesečna škola će, između ostalog, pokrivati sledeće tematske celine: Standardi ljudskih prava, Tranziciona pravda, Sloboda izražavanja, Pravo na telesni integritet, Standardi fer i pravičnog suđenja, Ljudska prava romske zajednice, Ljudska prava LGBT zajednice.

Škola se organizuje u Beogradu i Nišu. U oba grada po 25 polaznica slušaće jednom nedeljno tročasovna predavanja. U okviru škole, biće organizovana najmanje dva seminara. Polaznici Škole za buduće branitelje ljudskih prava imaju obavezu da napišu dva akademska rada iz oblasti ljudskih prava. Radovi se pišu u saradnji sa mentorima. Nabolji radovi biće objavljeni u zbirci radova alumnista Škole budućih branitelja ljudskih prava, a svi polaznici koji uspešno završe program, dobijaju adekvatne preporuke i mogućnost stažiranja u nekoj od organizacija za ljudska prava.

Rok za prijavu je 19. januar 2015. godine.

Detaljnije informacije i formular za prijavu mogu se pronaći ovde.

"Civil Rights Defenders" je međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i podrškom braniteljima ljudskih prava. Osnovana je 1982. godine u Štokholmu pod imenom Švedski helsinški odbor za ljudska prava. Pored Švedske, organizacija je aktivna u više od 40 zemalja na četiri kontinenta, a trenutno ima sedam kancelarija u svetu. Kancelarija u Beogradu postoji od 2000. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.