Širi se akcija Negujmo srpski jezik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2015, 05:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se akcija "Negujmo srpski jezik"

Akcija " Negujmo srpski jezik", koju je Sekretarijat za kulturu inicirao u saradnji sa Filološkim fakultetom i Bibliotekom grada Beograda, dobija novi, širi zamah, o čemu će danas biti reči na konferenciji za novinare.

Da bi kvalitet akcije mogao da prati širok odjek koji je u društvu izazvala, formiran je Odbor koji će nastaviti da upravlja akcijama, osmišlja i pokreće inicijative i čini sve što je potrebno da se ta delatnost kvalitativno širi i dobija na intenzitetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kako je najavila Gradska uprava, na konferenciji će govoriti gradski menadžer Goran Vesić, sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, šef Katedre za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Veljko Brborić, direktorka Biblioteka grada Jasmina Ninkov i v.d. direktora Ustanove kulture "Vuk Karadžić Svetislav Goncić.

Akcija "Negujmo srpski jezik" bavi se negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, a organizuje se na nivou grada Beograda, uz učešće Sekretarijata za kulturu, Filološkog fakulteta i Biblioteke grada Beograda.

U okviru akcije već je sproveden veći broj aktivnosti.

Prva aktivnost je bila kampanja koja ima za cilj da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora.

U okviru kampanje izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom.

Javne ličnosti koje su, između ostalih, podržale kampanju su Anica Dobra, Aca Seltik, Živana Šaponja Ilić, Zoran Kesić, Tihomir Stanić, Ljubica Arsić, Dragan Ilić, Goran Gocić, Nataša Marković, Marčelo, Svetislav Goncić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.