Izvor: Magyar Szó, 10.Feb.2016, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam stotina radnika PIK-a ostalo bez posla

Nakon četiri godine stečajnog postupka, pod državnom kontrolom, na doboš je stigao krajem prošle godine Poljoprivredni kombinat PIK Bečej koji je zapošljavao oko 1.350 radnika. Nedugo zatim je većina radnika dobila otkaz u firmi, koja je postala vlasništvo MK Group, a deo njih je kasnije ponovo angažovan. Većina je ostavljena na ulici bez otpremnine. Nekadašnji radnici kombinata, u znak protesta, poslednjih dana se redovno okupljaju u centru grada.

Ištvan Legenji je, kao čuvar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << 18 godina radio u firmi, i nije dobio otpemninu, a i za pomoć nezaposlenima će morati čekati više meseci.

- Želimo da nam država pomogne, jer mnogi od nas su uzeli kredit za kuću. U dosta porodica sad je i jedini zaposleni član ostao bez posla. Moja ćerka je srednjoškolka, a ne može se od pomoći, koja je između 13 i 14 hiljada dinara, izdržavati porodica. Nadamo se da ćemo od države dobiti jednokratnu pomoć, neku vrstu otpremnine – kaže on. Čuvare bi inače preuzela nova firma, koja je zadužena za sigurnost, ali prema rečima Ištvana većina čuvara nema nameru da radi u toj firmi, jer im je mala plata, koja inače iznosi između 20 i 22 hiljade dinara.

Bivši radnici PIK-a tvrde da su prevareni čak dva puta: jednom kada su ih prilikom prve privatizacije nagovorili da prodaju svoje akcije, a drugi put u maju prošle godine kada su ih nagovorili da potpišu ugovore po kojima su oni, radnici PIK-a, za promenu vlasnika.

Dragomir Urošev je u PIK-u radio 22 godine i sada je očajan.

- Tvrde da se PIK trebao prodati jer je bankrotirao. Ali to nije istina. Mi smo do poslednjeg dana uspešno poslovali, ali su nam jednog dana saopštili da od sledećeg dana ipak nećemo raditi. Kada smo potpisali te ugovore, tvrdili su da se ništa neće menjati, samo će se iz formalnih razloga prijaviti stečaj. Nas su u stvari prevarili sindikat, lokalna samouprava i država – kaže on.

Jedan od najvećih poljoprivrednih kombinata države privatizovan je 2007. godine, ali se država stara o njemu od 2011. godine, u formi kontrolisanog stečaja. Pre privatizacije sudbinu kombinata je zapečatilo neodgovorno poslovanje, a nakon privatizacije, između ostalih, i krediti kao i drugi dugovi uzeti na račun firme, koji su iskorišćeni za druga preduzeća vlasnika Đorđija Nicovića: prvo je zbog jednog nevraćenog kredita restoran „Bela Lađa” dospela u vlasništvo Alfa Banke, a nakon toga je u decembru MK Group kupio firmu, procenjenu na 85,5 miliona evra, sa 60 miliona duga i za 45,5 miliona. Pre promene vlasništva sindikati su u više navrata pregovarali sa predstavnicima vlade, ali su obećanja ostvarena samo delimično. Bivši rukovodilac Sindikata Nezavisnost, Aleksandar Pešić, o tome kaže:

- Imali smo tri osnovna cilja. Jedan da se PIK proda kao celina, a ne u delovima, ili da se prihvati naš plan za reorganizaciju. Tražili smo da se očuvaju krugovi delatnosti, forme i što više radnih mesta. Vlada je puno pomogla, ali smo mi ipak postigli samo da se PIK proda u celini. Prema zakonu o stečaju, novi poslodavac je firmu kupio bez obaveza i prava, a tu su sindikati već nemoćni, a ni država ne može puno da učini.

Novi vlasnik nije u obavezi da plati otpremninu otpuštenim radnicima. Deo njih se, doduše, ponovo zaoslio, ali je ipak neizvesna sudbina skoro 700 ljudi. Vlada je obećala pomoć ljudima u nevolji. Kao što smo od gradonačelnika Vuka Radojevića saznali, traži se pravno rešenje prema kojem bi opština mogla preuzeti deo viška zaposlenih, kojima bi srpska vlada, preko lokalne samouprave Bečeja, isplatila otpremninu. Naglasio je i da kombinat od prošle godine umesto 4.800 hektara zemljišta u državnoj svojini, može da zakupi 8.600 hektara državnog zemljišta, a prema njegovim rečima vlada je već time u mnogome doprinela očuvanju radnih mesta.

Od ove godine je 700 bivših bečejskih PIK-ovaca ostalo bez posla i bez otpremnine. Pomoć za nezaposlene im se još ne isplaćuje, šta više, deo njih nema čak ni zdravstvenu knjižicu. Oni se od prošle nedelje svakodnevno skupljaju ispred opštine. Čekaju da napokon neko i njima kaže da li se u ovoj teškoj situaciji mogu zaista nadati bilo kakvoj pomoći vlade.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.