Izvor: Magyar Szó, 26.Nov.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio Sombor će biti piratski radio

Agencija za privatizaciju je 30. oktobra inicirala stečajni postupak na Privrednom sudu u Somboru protiv radio Sombora. Narednog dana, svakom zaposlenom u Radiju Sombor je prestao radni odnos, a istovremeno, prostorije radija zauzeo je novi „zakupac“ Goran Medić, poznati medijski pirat grada. S tim u vezi, sajtu SOinfo.org poslat je prepis (verovatno od strane nekadašnjih radnika radija ili od strane nekog od njih) u kojem se do detalja prepričava tok dešavanja.

Kako je u dopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << navedeno, Radio Sombor se do 26. oktobra nalazio u postupku privatizacije. Tada je Agencija za privatizaciju obustavila postupak jer, do zakonom predviđenog roka (1. jula 2015.), nije objavljen javni poziv za prodaju kapitala, odnosno Radio Sombor nije postupio u skladu sa Uredbom o prenosu kapitala zaposlenima bez naknade. O tome smo pisali ranije, da licitacije nije ni bilo jer su dugovi radija prevazišli vrednost njegove imovine. U elektronskom mediju sa regionalnom frekvencijom, koji je konstantno emitovao program od 1972. godine, na kraju je ostalo svega šest zaposlenih i svi su se prijavili za socijalni program a odlučivanje o njihovim zahtevima je trenutno u toku, navodi Agencija za privatizaciju. Inače, nadležni u Agenciji su izvestili da Radiju Sombor nije upućeno ni jedno pismo o zainteresovanosti za privatizaciju, tako da je ova medijska kuća praktično prestala da postoji. Ali u praksi to nije tako.

Pravni vakum nastao inicijativom za stečaj iskoristio je čuveni „somborski medijski pirat” Goran Medić, vlasnik Blu radija iz Odžaka koji je još pre stečaja uzeo u zakup prostorije radija (za koje inače radio nikada nije plaćao naknadu lokalnoj samoupravi) objašnjavajući da tu planira da otvori neko dopisništvo. Kakvo bi to dopisništvo bilo, za sada se ne zna. Interesantno je da je zastupnik državnog kapitala Bojan Đurović u telefonskoj izjavi RTV-u rekao da je novi zakupac uzeo u posed prostorije radija i samo brine o opremi koja se tamo nalazi, od čije prodaje će se otplaćivati dugovi (oprema je praktično bezvredna, odavno je amortizovana).

Međutim, zakupac ne samo da „čuva“ opremu, nego je prema rečima nekadašnjih radnika radija i koristi: emituje program tim uređajem. Siniša Stričević, novinar Radio Sombora rekao je da se radi o klasičnoj uzurpaciji državne imovine i upitao kako je moguće da zakupac prostora može da koristi miksetu, predajnik i praktično preuzme program, tačnije talasnu dužinu Radio Sombora. Kao što smo od Stričevića čuli: najveći zajmodavci radija su zaposleni koji su minimalac dobili poslednji put u januaru 2014. godine, a koji od 2011. godine nemaju zdravstveno osiguranje. Prema njegovom mišljenju, ne radi se samo o uzurpaciji državne imovine nego i o tome da je Medić uzurpirao medijski prostor manjinskog informisanja, čime je ukinuto informisanje na mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom i romskom jeziku, a ne pripremaju se ni emisije za osobe koje žive sa hendikepom, mada je svojevremeno Radio Sombor imao i takav profil. Između ostalih, sad su na ulici i učenici muzičke tehnike lokalne muzičke škole koji su praksu održavali u studijima radija. Dozvola za frekvenciju Radio Sombora inače ističe 16. decembra.

Novi zakupac prostorija radija je skoro deceniju prisutan na medijskom prostoru Sombora. Sve do 2012. godine Goran Medić je nelegalno emitovao program piratskog BB radija. U tom periodu protiv njega je podneto nekoliko krivičnih prijava i zaplena imovine. Nakon toga, Medić je na najblaže rečeno čudan način preuzeo TV Spektar, koji je potom doveo do bankrota. Ništa bolje nije prošao ni nedeljnik „Glas naroda“. Osnivač Blu Radija iz Odžaka, a od 2015. godine i BB Radija, je firma D.O.O. Avalon koja se ne može pohvaliti ozbiljnim privrednim zaleđem, njeni računi su blokirani punih 1.100 dana.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.