Profesorka: Dekan FTN-a me ucenjivao i pretio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesorka: Dekan FTN-a me ucenjivao i pretio

Uprkos negodovanju stručne javnosti, profesorka Zora Konjović sa Katedre za informatiku odlazi u penziju zbog odluke dekana Fakulteta tehničkih nauka Radeta Doroslovačkog da joj ne produži ugovor. Nastavno-naučno veće u skladu sa zakonom i statutom fakulteta odlučilo je da se profesorki Konjović produži ugovor na još godinu dana, ali je po prvi put na FTN-u, dekan odlučio da postupi suprotno odluci Veća.

Profesorka Konjović sa Fakulteta tehničkih nauka ispunila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je uslove za odlazak u penziju još prošle godine, ali je Katedra za informatiku i naučno-nastavno veće fakulteta odlučilo da Konjovićeva kao redovni profesor ostane još godinu, zbog potrebe za njenim kadrom. Istog mišljenja su bili i ove godine, ali ne i dekan Rade Doroslovački, koji joj je to saopštio 1. septembra.

"Rekao mi da on meni ne može da potpiše ugovor o produžetku zato što postoje određene indicije koje mene diskvalifikuju u tom procesu i rekao mi je, ali to možemo da rešimo vrlo jednostavno, podnećete zahtev za odlaza u penziju 1. oktobra 2015. godine, a ja onda te dokaze neću iznositi", rekla je  Konjović.

Dokaze koje joj je Doroslavčki spomenuo, navodno se tiču neregularnosti vezane za njen izbor za redovnog profesora još pre 12 godina, ali ih Konjovićeva odbacuje kao neosnovane. Za nju i njene kolege, veći problem je to što je nastavni plan za ovu školsku godinu Katedra pravila računajući na profesorku Konjović, pa je zbog i ovako nedovoljno profesora na informatičkim smerovima, redovno održavanje nastave dovedeno u pitanje.

"Imate razrađen način obrazovanja koji smo mi zacrtali prilikom akreditacije , koji ne možete da realizujete ako nemate ljudi, prema tome mi jesmo u problemu, i prostornom i ljudskom i ne možemo računati još ako ne stvorimo još dodatnih ljudi u ovom periodu,da ćemo moći adekvatno odgovoriti obavezama koje slede u 2016. godini", rekao je Branko Perišić, profesor sa Katedre za informatiku FTN.

Oglasio se i matični naučni odbor Ministarstva prosvete koje je odluku dekana FTN-a okarakterisalo kao napad na lični i stručni integritet profesorke Konjović i uputilo apel Ministarstvu prosvete.

"Ministarstvo nauke ima prosvetnu inspekciju u jednom svom delu i ja se nadam da će zahvaljujući našem apelu ta prosvetna inspekcija biti angažovana, jer se ovde radi skoro o jednoj vrsti mobinga", kaže Miroslav Trajanović, predsednik Matičnog odbora za telekomunikacije Ministarstva prosvete.

Više od 40 profesora i asistenata Katedere za informatiku uputilo je otvoreno pismo podrške profesorki Konjović u kojem navode da je odluka o njenom penzionisanju štetna ne samo po Fakultet tehničkih nauka, već i celokupnu IT industriju u Novom Sadu. Međutim, u telefonskom razgovoru, portparolka FTN-a rekla nam je da dekan slučaj profesorke Konjović ne želi da komentariše.

Uprava fakulteta je ceo slučaj prokomentarisala u pismenom saopštenju navodeći da profesorki želi srećan odlazak u penziju i da se po tom pitanju više neće oglašavati, jer u ovom trenutku ima niz izuzetno važnih aktivnosti. Profesorka Zora Konjović, na fakultetu je provela 12 godina i njene kolege ističu da je imala veliku ulogu u tome što je FTN postao najveći rasadnik IT stručnjaka u Novom Sadu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FTN: Profesorka Konjović mora u penziju jer ima 66 godina

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2015

Fakultet tehničkih nauka je povodom peticije 40-ak profesora i asistenata Departmana za računarstvo i automatiku da se sačuva posao profesorki Zori Konjović, saopštio da ona ima punih 66 godina i da je još pre godinu dana stekla zakonske uslove za starosnu penziju...U dopisu medijima se navodi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.