Prezentacija projekta Instant Mix Theater Lab Founding Project

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija projekta "Instant Mix Theater Lab Founding Project"

U Multimedijalnom centru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u četvrtak 29. septembra, sa početkom u 17.30 časova, biće održana javna prezentacija projekta "Instant Mix Theater Lab Founding Project".

U periodu od 26. do 30. septembra na Akademiji umetnosti realizuje se dramaturška radionica koja je zamišljena kao eksperimentalni projekat sa drugačijim pristupom prevodu dramskog teksta na drugi jezik, pri čemu sve što iskustvo prevoda nosi sa sobom postaje deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << scenskog spektakla.

Kao deo programa "Instant Mix Theater Lab Founding Project", radionica ima za cilj razvoj multilingvalizma i interkulturalizma u savremenom društvu.

Multilingvalizam postaje moguć na sceni, on je deo spektakla, prevodi se uživo i pred publikom, kontekst globalnog kulturnog stanja je prisutan, društva se razotkrivaju, utisak o raznovrsnosti je živ, demokratičnost nije ideja već prizor i sadržaj, stanje građanske svesti prikazuje se u kontekstu prostora šireg od jedne nacije ili države, navodi se u pozivu.

Scenski spektakl je bilingvalan, publika prvo prati igru na jeziku koji je izvorni – ideja je da ritam, melodija, karakteristike svakog jezika dopru do gledalaca. Zatim, scena se igra na maternjem jeziku gledalaca uz neposrednu mogućnost upoređenja emotivnog doživljaja.

U projektu "Instant Mix Theater Lab Founding Project" (2016-2017) učestvuju asocijacija L'Instant Même, Francuska (nosilac projekta), Univerzitet Midlseks, Velika Britanija (partner) i Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Srbija (partner). Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Kreativna Evropa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.