Predstavljena knjiga o Titu i automobilima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga o Titu i automobilima

U Muzeju Žeravica u Novom Miloševu predstavljena je, nedavno izašla iz štampe, Monografija "Automobili i Josip Broz Tito" Miroslava Milutinovića. Na gotovo 400 strana autor je predstavio bogat materijal skupljan preko pet godina.

"Automobili su u prvom planu ali sam pišući knjigu morao smestiti u potreban kontekst prostora i vremena kada se sve događalo. Enigmi ima puno. Prvi automobil vozio je u Viner Nojštatu oktobra 1911. godine kada je u pokušajima da nađe posao širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Austrougarske i Nemačke, nakon više pokušaja, posao dobio u fabrici automobila Austro dajmler u Bečkom Novom Mestu", izdvaja iz bogate dokumentacije Miroslav Milutinović.

U voznom parku Josipa Broza bilo je retkih primeraka, kakvim se malo ko u svetu mogao pohvaliti. Ševroleti, be em ve-i, mercedesi, fordovi, opeli, kadilaci, linkolni i svaki poseban na svoj načina. Ipak, kaže Milutinović, jedan automobil bio je iznad svih.

"Izdvojio bih automobil Horh na šasiji 853a iz 1938. godine sa specijalnom karoserijom nemačke radionice Erdman und Rosi koji mu je poklonio Ivan Stevo Krajačić odmah nakon završetka rata", objašnjava Milutinović.

Horh je nestao bez traga, još za života Josipa Broza, krajem sedamdesetih godina prošloga veka. Drugi su razvučeni nakon Titove smrti. Jedan broj je u Tehničkom muzeju Slovenije, nekoliko na ostrvima Brioni i Vanga, a dosta njih je rasprodato inostranim kolekcionarima.

U vlasništu Vojnog muzeja u Beogradu, kaže Milutinović, ostalo je tek šest automobila o kojima se stara Garda vojske Srbije jer Muzej još uvek nema izložbeni prostor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.