Predstavljen Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih

Ministarstvo omladine i sporta i Misija OEBS-a u Srbiji juče su predstavili "Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih", namenjen svim institucijama i organizacijama koje se bave mladima, njihovim položajem i učešćem u društvu.

Pomoćnica ministra za omladinu i sport Snežana Klašnja istakla je da priručnik koji je predstavljen u Palati Srbija treba da pomogne u boljem i delotvornijem pristupu onim grupama mladih kojima je onemogućen bilo koji deo društvenog života, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Beta.

Prema njenim rečima, najugroženiji su mladi iz siromašnih porodica i ruralnih sredina, a medju njima se izdvajaju mladi iz romske populacije.

"Oni imaju najnižu stopu kada je reč o upisu u škole i završetku školovanja, najniža je i stopa njihovog zapošljavanja", kazala je Klašnja. Ona je kao ugrožena grupe mladih izdvojila i one koji su na neki način različiti po svom opredeljenju, a pre svih članovi LGBT populacije.

"Vodič će biti dragocena pomoć svima koji rade sa mladima, a naročito predstavnicima Kancelarije za mlade pri lokalnim samoupravama", smatra Klašnja i dodaje da je, zapravo, reč o sprovođenju Nacionalne strategije za mlade, kao i zakona u toj oblasti.

Predstavnik Misije OEBS-a Jan Lumberg istakao je da je priručnik podrška za promociju jednakosti među mladima kao i za ojačavanje njihovog položaja u lokalnim zajednicama.

"Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih" biće u elektronskoj formi dostupan svim organizacijama, kao i institicijama koje se bave mladima, a u štampanom izdanju biće prosledjen svim kancelarijama za mlade pri lokalnim samoupravama.

Prema podacima iz popisa stanovništva obavljenog 2011. godine, u Srbiji ima 1.419.328 mladih između 15 i 30 godina života, što je 19,74 odsto ukupne populacije.

U odnosu na podatke iz prethodnog popisa obavljenog devet godina ranije, broj mladih u Srbiji smanjio se za 1,8 odsto, prenosi Beta.

"Vodič za rad sa osetljivim grupama mladih" može se preuzeti ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.