Pravljenje maketa od švedskog testa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravljenje maketa od švedskog testa

Sezona praznika već je stigla u jednu od najsevernijih evropskih država, Švedsku. To znači da je vreme tradicionalno takmičenje u toj zemlji koje spaja kuhinju, božićnu atmosferu i kolače.

Na ovom takmičenju učesnici prave makete građevina od specifičnog švedskog testa za kolače sa cimetom. One najčešće predstavljaju građevine iz okruženja onih koji su ih napravili. Šveđani već dugo imaju običaj da prave ovakve kućice, ali je samo takmičenje nešto novijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << datuma.

Stefan Mosfeld iz Švedskog centra za arhitekturu i dizajn kaže da manifestacija traje 20 godina i da polako raste.

"Ove godine imamo preko 130 učesnika. Žiri ne određuje ko će učestovavti, tako da svi imaju svoju šansu", navodi Mosfeld.

Konkurencija je ove godine bila veoma žestoka i sudijama i posetiocima nije bilo lako da izaberu najbolju mini građevinu. Na kraju, titulu pobednice odnela je Marija Ros iz predgrađa Stokholma.

Ona tvrdi da je u pobednički rad uloženo mnogo truda i vremena."Sve sam uradila sama. Trebalo mi je oko 30 sati samo za kolač, a pre toga sam napravila i dva probna modela", kaže pobednica.

Zgrade su ukrašene različitim filovima i dodacima. Ipak, prema Mosfeldovim rečima, one imaju bolji izgled nego ukus.

"Najčešće me pitaju da li pojedemo kućice posle izložbe. Probao sam ih jednom i nisu imale baš dobar ukus, nakon što su odstojale šest meseci. Neki učesnici ih pokupe, a one koje ostanu nama budu reciklirane", kaže Mosfeld.

Neobični kolači ostaće izloženi do 7. januara, tako da će svi zainteresovani do tada moći da se dive izuzetnim radovima švedskih domaćica i domaćina. Mnogi od njih već planiraju šta će napraviti sledeće godine, kada organizatori očekuju još više učesnika i zanimljivih maketa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.