Poslovna saradnja RZS i ZSV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovna saradnja RZS i ZSV

Poslovna saradnja Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) i Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) doprineće unapređivanju zadružnog sektora u Srbiji, koji ima velike ali nedovoljno iskorišćene mogućnosti, rečeno je danas u ZSV u Novom Sadu.

Protokolom o saradnji, koji su potpisali direktor RSZ Dragan Vukmirović i predsednik ZSV Radislav Jovanov posebno su istaknuti razmena podataka, znanja i iskustava, izrada stručnih analiza kao zajednička istraživanja i u poljoprivredi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zemljoradničkom zadrugarstvu.

"Ovim sporazumom želimo da, na primeru udruživanja nauke i zadrugarstva, pokažemo da na taj način može mnogo da se uradi u procesu unapređivanja i jačanja poljoprivrednog i sveukupnog domaćeg zadružnog sektora", rekao je Vukmirović.

Naglasivši veliki značaj udruživanja, ne samo u poljoprivredu, nego u gotovo svim oblastima života i rada, on napomenuo da istraživanja pokazuju to da zadružni sektor ima velike potencijale u svetu i kod nas a s druge strane "minoran ekonomski uticaj" nan naš bruto domaći proizvod.

Taj paradoks "otvara ogromne mogućnosti za napredovanje" u oblasti zadrugarstva, ukazao je Vukmirović ističući da je u razmeni podataka još mnogo toga potrebno raditi, pogotovo u ovom period pridruživanja naše zemlje EU, pa su zato bitni povezivanje i saradnja institucija i organizacija.

Jovanov je istakao da zadrugari, ako hoće da budu uspešniji u svojim poslovima, moraju da budu informisaniji i zato je veoma važno jačanje poslovnih odnosa sa RSZ.

"Očekujemo da podacima, stručnim analizama i drugi informacija koje dobijemo, kao i razmenom iskustava, ukupni zadružni sektor Srbije pođe uzlaznom linijom i zauzme mesto koje mu s pravom pripada", kazao je Jovanov napominjući da u članstvu ZSV ima 440 zadruga.

Bolja informisanost zadrugara, odnosno objektivni statistički podaci kojima budu raspolagali, doprineće i jačanju njihove pozicije u odnosu na relevantne državne organe, kako bismo doneli dobar Zakon o zadrugama, strategiju poljoprivrede i druge neophodne mere, napomenuo je predsednik ZSV.

Prema popisu poljoprivrede 2012. Godine, u Srbiji je evidentirano 3.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 386 zemljoradničkih zadruga, što čini oko 13 odsto ukupnog broja onih koji obavljaju primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Zemljoradničke zadruge u Srbiji raspolažu sa 62.780 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se koristi 76 odsto, dok na teritoriji Vojvodine 181 zemljoradnička zadruga obavlja poljoprivrednu proizvodnju a njih 171 raspolaže sa više od 43.800 hektara zemlje.

Od toga je 98 procenata korišćeno poljoprivredno zemljište, beleži republička statistika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Pokrajinski zavod nepotreban"

Izvor: B92, 29.Avg.2014

Direktor Republičkog zavoda Srbije za statistiku Dragan Vukmirović rekao je danas da je "apsolutno nepotrebno" obnavljati vojvođanski Statistički zavod..."Struktura Republičkog zavoda za statistiku je takva da postoji sektor za Vojvodinu. U ovom trenutku mislim da je to čisto političko pitanje,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.