Ponovo razbijena tabla na zgradi policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2014, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo razbijena tabla na zgradi policije

Dvojezična latinično-ćirilična tabla na zgradi vukovarske policije večeras je ponovo razbijena i to samo nekoliko sati pošto je postavljena nova, javila je Hrvatska radiotelevizija. Još 14 tabli danas je nasilno skinuto sa zgrada državnih institucija.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je večeras da su dvojezični natpisi državnih ustanova postavljeni u skladu sa zakonom i najavio da će skinute i polomljene ploče biti ponovo postavljene.

Vukovarsko-sremska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policija saopštila je da je zbog nasilnog skidanja tabli na informativni razgovor privedeno šest osoba, koje su, kako navode mediji, u međuvremenu pušteni.

Incidenti se dogodio posle obeležavanja 23. godišnjice osnivanja 204. vukovarske brigade, grupa branitelja, među kojima i dve žene čiji su sinovi ubijeni na Ovčari, s osam lokacija skinulo 14 dvojezičnih tabli s nazivima ustanova. Policija je sprečila skidanje table sa zgrade vukovarske policije, pa je ona razbijena.

Neoštećene table ostavljene su u kancelariji gradonačelnika Ivana Penave iz Hrvatske demokratske zajednice. On je u izjavi novinarima rekao da ne zna šta će s njima.

"Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam šta ću s njima, niti su moja, niti su gradska imovina", rekao je Penava novinarima.

On je ocenio da je za današnji incident kriva Vlada koja je table i postavila, što je, kako je rekao, bio loš potez.

"Šta je odigrano, odigrano je, kako je odigrano, odigrano je, moramo se okrenuti budućnosti i nastojati da prevladamo te probleme", rekao je vukovarski gradonačelnik.

Predsedik Sabora Josip Leko, koji je bio danas u Vukovaru na obeležavanju godišnjice formiranja 204. vukovarske brigade, ocenio je da se svi moraju boriti da u hrvatskom društvu vrede demokratski standardi i da se ostvari dijalog.

Iz "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara", koji se protivi ćirilici u Vukovaru, poručili su da ne stoje iza današnjeg incidenta, ali da se nadaju da nove table neće biti postavljene.

Lokalni mediji izveštavaju da je u Vukovaru primetan veći broj policajaca.

Dvojezični natpisi postavljeni su prvi put na zgradama javnih ustanova i državnih institucija u Vukovaru pre godinu dana što je izazvalo napetosti i proteste u tom gradu, a table su više puta skidali protivnici ćirilice.

Linta osudio skidanje i razbijanje dvojezičnih tabli

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je danas, kako tvrdi, neustavno i nezakonito skidanje 14 dvojezičnih tabli sa javnih institucija i razbijanje jedne dvojezične table na zgradi policijske stanice u Vukovaru i zatražio od hrvatskih vlasti da osudi takav postupak i obezbedi poštovanje zakona.

Linta je u saopštenju naveo da navedeni čin predstavlja ''nastavak proizvodnje straha i održavanje ratne atmosfere s krajnjim ciljem da se preostalim Srbima život u Hrvatskoj učini nepodnošljivim i da se isele ili asimiluju''.

On je zatražio od hrvatskog predsednika Ive Josipovića, Sabora, Hrvatske biskupske konferencije, Akademije znanosti i umetnosti i Matice hrvatske da javno osude, kako kaže, jednu u nizu antisrpskih manifestacija dela hrvatskih branitelja, crkvenih krugova i političkih stranaka, a od hrvatskog premijera Zorana Milanovića da Vlada obezbedi poštovanje reda i zakona.

U suprotnom, kako kaže, biće to još jedan pokazatelj da se antisrpska kampanja neće zaustaviti dok bude i poslednjeg Srbina u Hrvatskoj.

Predsednik Koalcije apelovao je i na Evropsku uniju, OSCE i Savet Evrope da ''ćutke ne prelaze preko sistematskog širenja mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne zajednice i mirno posmatraju kršenje ljudskih prava koja su Srbima garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i za zaštitu nacionalnih manjina, hrvatskim Ustavom, Bečkim ugovorom u sukcesiji, Sporazumom o normalizaciji odnosa između SR Jugosalvije i Hrvatske, bilateralnim Sporazumom o zaštiti nacionalnih manjina i Erdutskim sporazumom''.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUKOVAR: Poskidane sve dvojezične table u gradu!

Izvor: Press, 23.Sep.2014

Pripadnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara danas su skinuli sve dvojezične table u gradu, nakon što su na Memorijalnom groblju položeni venci povodom godišnjice osnivanja 204. vukovarske brigade, a počinioci su privedeni u policijsku stanicu gde je u toku njihovo ispitivanje. ...

Nastavak na Press...

Vukovar ostao bez ćirilice

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Sep.2014

VUKOVAR - Pripadnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara danas su u gradu skinuli 14 ćirilično-latiničnih tabli postavljenih na zgradama državnih ustanova i institucija, dok je tabla na zgradi Policijske stanice razbijena...Borci su skinute table odnijeli u zgradu Gradske uprave te ih dali gradonačelniku...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.