Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2016, 02:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Zakon o inspekcijskom nadzoru (ZoIN), čija puna primena počinje od danas, postavlja drugačiji odnos države i privrede, inspektora i privrednika, i usresređen je na preventivno delovanje, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Kako je navedeno u saopštenju, od inspekcija se sada očekuje da pružaju više stručne i savetodavne podrške, kao i da izriču preventivne mere kako do nezakonitosti i štete ne bi došlo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pri pronalaženju nepravilnosti u velikom broju slučajeva se očekuje da subjekat ima rok da je otkloni, a ne da odmah bude kažnjen.

U saopštenju se ističe da je dosadašnji odnos inspekcijskih službi prema privrednicima bio uglavnom represivnog karaktera, budući da su inspekcije uglavnom delovale reaktivno, nakon uočene nezakonitosti ili štetnog događaja ili očekujući da ih pronađu.

Kako se navodi, sada je njihov cilj da ih spreče.

Zahvaljujući punoj primeni ZoIN može se očekivati da svaki redovan (planiran) nadzor podrazumeva obaveznu upotrebu kontrolnih lista, koja će dati uvid u stvarno stanje rizika i zakonitosti poslovanja, kao i osnov za planiranje budućih nadzora.

Privrednici će moći sami sebe da prekontrolišu i pravovremeno otklone nedostatke pomoću kontrolne liste koja se objavljuje na internet stranici inspekcija, a ako inspekcija ne sačini kontrolne liste iz svoje oblasti nadzora ili ih ne primenjuje u redovnom nadzoru i ne objavi ih, rukovodiocu inspekcije preti novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara.

Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave krenuće u nadzor s početkom pune primene Zakona kako bi se utvrdilo stanje da li su sve inspekcije objavile svoje kontrolne liste.

Kako se navodi, to je jasan korak ka uređenijem i poštenijem postupanju inspektora, kao i razvijanju saradnje i većeg poverenja između privrednika i inspekcijskih službi.

Zahvaljujući punoj primeni tog zakona može se očekivati da sve inspekcije obavljaju nadzore po prethodno usvojenom planu, koji se zasniva na utvrđenom stanju u oblasti nadzora i na sistematično pripremljenoj proceni rizika, a inspektori počinju nadzor sa nalogom.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je predložilo Vladi zakon i reč je o propisu koji prvi put na celovit način uvodi red u rad inspektora, u velikoj meri doprinosi smanjenju sive ekonomije, štiti privrednike koji posluju legalno, a još strože kontroliše one koji ugrožavaju bezbednost i zdravlje građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Izvor: RTS, 30.Apr.2016

Od danas počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru. Od implementacije tog propisa očekuje se, pre svega, smanjenje sive ekonomije i rada na crno, ali i bolji način postupanja inspekcija i bezbednije poslovanje. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.