Počeo Festival uličnih svirača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2016, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Festival uličnih svirača

Počeo je trodnevni Festival uličnih svirača, koji je ove godine na novoj lokaciji u podgrađu Petrovaradinske tvrđave u Gradiću. Nastupiće oko 160 umetnika iz svetskih, evropskih i zemalja okruženja.

Otvaranje festivala počelo je u 19 časova okupljanjem na Trgu slobode, a potom je biciklističko-pešačka povorka krenula ka podgrađu Petrovaradinske tvrđave, novoj lokaciji festivala koja je odabrana kako bi se skrenula pažnja na očuvanje kulturne baštine grada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Mi smo se i u centru trudili da negde intervenišemo i da pokušamo da malo promenimo doživljaj gradske sredine kada traje festival", kaže Natali Beljanski, izvršna direktorka festivala.

Na ovogodišnji festival učesnici dolaze sa četiri kontinenta.

"Zaista je puno toga što je interesantno onda je to čovek koji svira usnu harmoniku i bluz , ali na jedan način da kroz taj bluz evocira uspomenu na garažni rok and roll uz pratnju ritam mašine", veli Boris Malinović, portparol festivala.

"Ulična muzika je ovde neverovatna. Sinoć smo moj bend i ja sedeli na jednom ćošku i svirali besplatno, za osmeh prolaznika. Bilo je tu i drugih uličnih svirača. Gomila muzičara na jednom mestu. Morali ste to videti. Strava je! , isitče James Muschler.

Program festival možete slušati na našem Radiju Novi Sad.

"Svaki dan tokom tri festivalska dana program Radio Novog Sada će imati od 19 do 21 čas po četvoro gostiju na sat vremena, malo pričamo sa njima, pustimo pesmu, dve opet sa njima" , objašnjava Vladimir Bajić iz RNS.

Program svakog dana počinje od 18 časova. On je potpuno besplatan.

Specijalna autobuska linija za posetioce festivala će saobraćati na liniji Trg slobode - Podgrađe u petak i subotu od 17 do 23 časa, sa intervalima polaska na svakih jedan sat, a vožnje autobusom će biti besplatne.

Program u petak i subotu počinjaće u 18 časova i završavati se u jedan sat posle ponoći.

Više od 160 učesnika iz SAD, Brazila, Australije, Velike Britanije, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije, nastupiće na 14 punktova u Podgrađu.

Novina festivala je otvoreni bioskop pored Barutane "Josif", koji će biti realizovan u saradnji sa filmskim festivalom "Cinema City".

Ponuda osveženja za posetioce festivala ove godine će, uz bezalkoholna pića, uključiti i ekskluzivne proizvode zanatskog piva četiri domaća proizvođača, a kupovina pića na šankovima u Ulici Vladimira Nazora i kod Barutane "Josif" odvijaće se isključivo uz pomoć specijalnog festivalskog novca, koji će moći da se kupi na punktovima pored samih šankova.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija "Inbox" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Ambasade SAD-a u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i Naftne industrije Srbije.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.