Izvor: Magyar Szó, 24.Okt.2014, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet i po decenija u službi znanja

Odsek za mađarski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu je proslavio 55 godina svog postojanja, a 60 godina postojanja proslavio je sam Filozofski fakultet. Prilikom jubileja svečano je otvorena sala posvećena Ervinu Šinko-u, predata je i Šinkova nagrada, a priznanja su dobili i najuspešniji studenti.

Šef Odseka za hungarologiju, Eržebet Čanji, je u svom pozdravnom govoru ukazala da je Odsek za mađarski jezik i književnost jedan od najvažnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << institucija vojvođanskih mađara, jer pored toga što osigurava studiranje na maternjem jeziku, do sada je stvorila preko 800 intelektualaca. Gospo]a Čanji je naglasila da je Odsek za hungarologiju jedna od velikih šansi za razvoj vojvođanske mađarske kulture, književnosti i nauke, a odsek se istinski trudi da studenti koji ovde uče i nakon svojih studija ostanu u svojoj domovini.

Prodekan, Nebojša Majstorović, je takođe govorio o važnosti Odseka za hungarologiju. Na svečanosti govor su održali i konzul Mađarskog konzulata u Subitici, Katalin Gara, pokrajinski sekretar za obrazovanje, kulturu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i predvodnik kulturne misije Ambasade Mađarske u Beogradu, Janoš Deže. Svi su naglasili važnost postojanja Odseka za hungarologiju.

Prilikom svečanosti je uručena i Šinkova nagrada, koju je ove godine osvojila književnica Monika Čik. Ona je u svom govoru naglasila da je zadatak književnika, pisaca i publicista da propagiraju pisanu reč i da ukažu na važnost kritičke misli.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.