Papa Franja danas u Tirani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2014, 06:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja danas u Tirani

Albanske vlasti su povodom, posete pape Franje Albaniji preduzele opsežne mere obezbeđenja. Duž puta dugog desetak kilometara od aerodroma Majka Tereza do centra Tirane postavljne su albanske zastave i zastave Vatikana.

Povodom papine posete albanska pošta je izdala marku sa likom pape, a trgovine nude suvenire. Duž velikih bulevara Tirane postavljeni su panoi sa portretima 40 mučenika albanske katoličke crkve, za koje je u Vatikanu u toku dugi proces kanonizacije , otpočet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2002. godine.

Oko 2.500 policajaca obezbeđivaće papinu posetu koju prate vanredne bezbednosne mere.

Enver Hodža je 1967. proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svetu, i u potpunosti je zabranjeno javno ispovedanje vere. Brojne crkve i džamije bile su uništene. Papa Franja je sam dao cifru od 1.820 uništenih katoličkih i prvoslavnih crkava. Zabrana je ukinuta 1990.

Od oko tri miliona Albanaca njih 15 odsto su katolici, 11 odsto pravoslavci, a 56 odsto stanovnštva su muslimani, prema poslednjim procenama. Tri zajednice žive zajedno bez trzavica.

Kako prenosi Verska informativna agencija(VIA) u Albaniji postoji pet biskupija koje imaju oko 200 sveštenika, od kojih su samo 34 rođeni u samoj Albaniji, ostali su stranci.

Kako navodi VIA, Vatikan je potvrdio program papine posete, iako postoje informacije iz diplomatskih izvora da se na papu Franju priprema atentat.

Jedanaestočasovna poseta počinje u 9.00 časova, sletanjem na aerodrom Majka Tereza u Trani. Papu će dočekati premijer Edi Rama, a u 10.00 časova će ga pozdraviti predsednik Bujar Nišani u svojoj rezidenciji.

U 11.00 časova papa će služiti pontifikalnu misu na trgu Majka Tereza u centru Tirane.

Nako ručka sa albanskim biskupima, papa će se popodne susresti sa najvišim predstavnikom Islamske zajednice i poglavarom Pravoslavne crkve Albanije, arhiepiskopom Tirane Anastasijem.

U katedrali glavnog grada papa u 17 časova služi večernje sa sveštenicima, pripadnicima monaških redova i bogoslovima, nakon čega je susret sa decom i učenicima "Betanija centra".

Nakon oproštajne ceremonije na aerodromu, avion sa papom poleteće za Rim u 20.00 časova.

Papa Jovan Pavle Drugi posetio je Albaniju 1993. i rukopoložio četiri biskupa. U Skadru je otvorena bogoslovija za učenike na albanskom, kako iz Albanije tako i iz Crne Gore i sa Kosova gde živi oko 50.000 katolika.

Nadbiskup Tirane, Rok Kola Mirdita, izjavio je da poseta pape Franje "popravlja imidž" Albanije koji nije uvek bio visok, prenosi VIA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Papa Franja u poseti Albaniji

Izvor: RTS, 21.Sep.2014

Poglavar Katoličke crkve papa Franja stigao je u posetu Albaniji. Vlasti te zemlje pojačale su mere bezbednosti zbog upozorenja da bi džihadisti Islamske države mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve u toj većinski muslimanskoj zemlji. ..Na ulicama Tirane od juče je policija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.