Pančevo grad filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo grad filma

U Pančevu će od od 3. do 7. septembra biti održan prvi "Pančevo film festival". Na više lokacija u gradu publika će imati priliku da uživa u programu internacionalnog takmičarskog festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma. Pored filmskog programa, u okviru festivala biće organizovani i brojni koncerti, tribine, predavanja i radionice.

Ideja da Pančevo dobije festival filma se rodila spontano, s obzirom na to da ima istoriju filmskog grada i tradiciju filma reklo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi se i sasvim logično. Želja je da "Pančevo film festival" promoviše nezavisne autorske kinematografije, ali i filmove visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

"Festival treba da predstavi, istraži, proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude, kao i da kroz prisustvo mladih, talentovanih autora promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika, kaže jedan od osnivača festivala Tatjana Krstevski.

Ona je objasnila da se ideja za ovakav festival rodila potpuno prirodno i logično došla na red, s obzirom na to da Pančevo ima istoriju filmskog grada i tradiciju filma.

"Film je mlada umetnost koja postoji tek sto godina. U Pančevu su se filmovi snimali pre više dekada, hteli smo da oživimo i vratimo tu slavu gradu. U poslednjih nekoliko godina ima mnogo studenata filma iz Pančeva. Želimo da filmu vratimo pažnju koju zaslužuje u ovo vreme krize, kada nemamo mnogo novca za kulturu. Film kao jedna od najskupljih umetnosti najviše i pati, bioskopi se zatvaraju, kultura više ništa ne znači", dodaje ona.

Ona je navela je da je ideja da, pored filma, predstave i muzičare i likovne umetnike po kojima je Pančevo takođe poznato.

"Hteli smo da oživimo grad, da se uključe i mlađi i stariji građani. Program će biti veoma bogat, trajaće tokom celog dana i večeri, pa će zainteresovani imati prilike da pogledaju raznovrstan program", istakla je Krstevski.

Program festivala sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra. Tokom četiri dana Pančevo će postati grad-festival, s ne samo bogatim filmskim programom (dva takmičarska i dva revijalna) već i muzičkim, likovnim, strip i edukativnim programima. "Pančevo film festival" imaće tri glavna filmska programa, najavio je selektor filmskog programa Stefan Ivančić.

"To su takmičarski dugometražni program "Svetionici", takmičarski kratkometražni program "Rani radovi" i bioskop na otvorenom – revijalni program. U okviru "Svetionika", izabrali smo filmove koji nisu bili u distribuciji u Srbiji. To su filmovi koje prvi put prikazujemo i koji se bave filmom na nov način, istražuju novi filmski jezik i vode filmsku umetnost u novom pravcu. U "Ranim radovima", fokus nam je bio na mladim ljudima, to su mladi autori koji su radili filmove u okviru filmskih škola ili su to njihovi prvi kratkometražni filmovi van škola", precizirao je on.

Planiran je i dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima svoje znanje i iskustvo podeliti s publikom. Filmovi su iz celog sveta od Amerike do Filipina. Gosti su iz Argentine, Italije, Hrvatske, a žiri je međunarodni.

Za program "Svetionici" žiri će činiti hrvatski reditelj Bobo Jelčić, Branislav Dimitrijević i Vladica Milosavljević, dok će žiri za "Rane radove" činiti 16 srednjoškolaca i Nikola Ležajić iz Pančeva, koji biraju pobednički film.

"Edukativni program festivala sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici. Zahvaljujući tome, publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se prave filmovi. Teme koje obrađuju filmovi uglavnom se bave tinejdžerima i njihovim problemima. Pored filmskog programa, imamo kratak program pod nazivom "Amplituda" autorke Aleksandre Sekulić. To će biti dva kratka filma o koji ćemo razgovarati. Imamo i edukativni program, dve radionice za decu, pre svega za osnovce, jedna je za uzrast do 10 godina, druga je od 11 do 14 godina",  kazao je Ivančić.

Organizator festivala je Udruženje građana "Pančevo film festival", partneri Kulturni centar i Dom omladine, a pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.