Pajtić: Sve više stranih investitora u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2011, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Sve više stranih investitora u Srbiji

NOVI SAD -

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je u našoj zemlji sve više stranih investitora, što je ohrabrenje posle perioda stagnacije zbog posledica svetske ekonomske krize.

Otvarajući Međunarodni sajam investicija "Investekspo", na kojem će tokom tri dana na novosadskom sajmu biti predstavljeno oko 150 projekta vrednih gotovo milijardu evra, Pajtić je istakao da prisustvo predstavnika više od 50 opština potvrđuje to da su one spremne da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojim programima i projektima izađu u susret stranom kapitalu.

Pajtić je podsetio da je pokrajinska vlada preko Fonda za kapitalna ulaganja protekle četiri godine uložila skoro 400 miliona evra u infrastrukturu Vojvodine i razvoj potencijala koji će omogućiti otvaranje industrijskih zona i dolazak stranih investitora.

U pokrajini je ostvareno 45 odsto ukupnih stranih investicija koje su u našu zemlju stigle proteklih desetak godina, što govori o tome da su investitorima stvoreni stabilni uslovi za poslovanje, rekao je Pajtić.

On je dodao da su strane investicije omogućile otvaranje oko 62.00 novih radnih mesta.

Dijalog Vlade Vojvodine i investitora

Fond za promociju investicija u Vojvodini (VIP fond) organizovaće u okviru Sajma investicija "Investekspo", dijalog predstavnika Vlade Vojvodine i stranih kompanija o trenutnom stanju investicione klime u pokrajini.

Direktor VIP fonda Branislav Bugarski rekao je agenciji Beta da će to biti prilika da se predstavnici stranih kompanija upoznaju sa aktivnostima Vlade Vojvodine oko unapređivanja uslova za lakše poslovanje, a predstavnici vlade sa potrebama i eventualnim problemima na koje investitori nailaze.

"Mi sa investitorima želimo da se vidimo makar jedanput godišnje, da zajedno sagledamo šta je urađeno i kako se posluje u odnosu na ranije, odnosno koje programe je pripremila Vlada Vojvodine, da li su oni dali rezultate i da li ih treba menjati", rekao je Bugarski.

On je najavio da će na skupu, u saradnji sa Upravom carina Srbije, biti predstavljen pojednostavljeni postupak carinjenja, koji podrazumeva da firme imaju sertifikovanog carinskog agenta koji unosi u sistem sve što ulazi i izlazi iz fabrike i na osnovu toga se prave plaćanja.

Prema njegovim rečima, projekat se sprovodi u nekoliko pilot firmi u Srbiji i uskoro bi ozbiljnim kompanijama u Srbiji trebalo da bude omogućeno da zaposle carinske agente, što će doprineti njihovom lakšem poslovanju.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Vojvodine ima oko 3.600 pravnih lica sa učešćem stranog kapitala u svojoj strukturi, što je po oceni direktora VIP fonda, jako dobar podatak jer je 2008. godine u pokrajini bilo 1.800 takvih firmi.

"Mi u VIP fondu posmatramo isključivo proizvodne pogone sa stranim kapitalom, kojih je u Vojvodini trenutno oko 230. U njima je do sada investirano oko 6,3 milijardi evra i zaposleno oko 62.000 ljudi", rekao je Bugarski.

Počinju Dani energetike

U Novom Sadu danas u okviru Investekspa počinju Dani energetike na kojima će na šest naučno stručnih skupova biti reči o čistim energetskim tehnologijama 2011 - biomasi, prirodnom gasu, geotermalnoj energiji, energetskoj efikasnosti i energetskoj elektronici.

Cilj je da se ukaže na potencijal Srbije u oblasti energetike i skrene pažnja na mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i na značaj povećanja energetske efikasnosti.

Biće predložene i mogućnosti promena u energetskom sektoru Srbije, i predstavljen i novi Zakon o energetici Srbije.

Oragnizator ove naučno-poslovne manifestacije je pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, a jedan od suoorganizatora je i Naftna industrija Srbije koja će, između ostalog, predstaviti mogućnosti korišćenja geotermalnih izvora u Vojvodini jer, prema rečima nadležnih, opredeljenje NIS-a je da iz naftno-gasne preraste u energetsku kompaniju.

Osim domaćih stručnjaka, na Danima energetike u Novom Sadu, učestvovaće i gosti-predavači iz Belgije, Danske, Engleske, Kanade, Hrvatske, Nemačke, Rumunije, Slovenije i SAD.

Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Vojvodine.

Sajam investicija

Šesti Sajam investicija biće održan od 25. do 27. oktobra na Novosadskom sajmu i na njemu će biti predstavljeno 147 investicionih projekata iz 43 grada i opština Srbije, vrednih oko milijardu evra.

Na sajmu će učestvovati i 10 gradova i opština iz Hrvatske, Rumunije, Republike Srpske i Slovačke, kao i Francuskog nacionalnog instituta.

U strukturi projekata dominiraju izgradnja ili obnova infrastrukture, industrijskih zona, poslovno-stambeni objekti, projekti vezani za energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i izgradnju sportsko-rekreativnih centara, unapređenje banjskog i gradskog turizma, radne zone i privredno-tehnološki parkovi.

Strateški partneri Sajma investicija su Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad, a njegovo održavanje pomogli su i Privredne komore Srbije i Vojvodine, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, VIP fond, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Razvojna banka Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Više stranih investitora ohrabruje

Izvor: S media, 25.Okt.2011

U zemlji ima sve više stranih investitora što je ohrabrujuće, izjavio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić. ..Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je u našoj zemlji sve više stranih investitora, što je ohrabrenje posle perioda stagnacije zbog posledica svetske ekonomske...

Nastavak na S media...

PAJTIĆ: SVE JE VIŠE STRANIH INVESTICIJA

Izvor: Kurir, 25.Okt.2011

NOVI SAD - Otvarajući Međunarodni sajam investicija "Investekspo", na kojem će tokom tri dana na novosadskom sajmu biti predstavljeno oko 150 projekta vrednih gotovo milijardu evra, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao je u našoj zemlji sve više stranih investitora, što je ohrabrenje...

Nastavak na Kurir...

Pajtić: Sve je više investicija

Izvor: B92, 25.Okt.2011

Novi Sad -- Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da je u našoj zemlji sve više stranih investitora, što je ohrabrenje posle perioda stagnacije...Otvarajući Međunarodni sajam investicija "Investekspo", na kojem će tokom tri dana na novosadskom sajmu biti predstavljeno oko 150 projekta...

Nastavak na B92...

Pajtić: Sve je više stranih investicija

Izvor: Glas javnosti, 26.Okt.2011, 07:01

NOVI SAD - Otvarajući Međunarodni sajam investicija "Investekspo", na kojem će tokom tri dana na novosadskom sajmu biti predstavljeno oko 150 projekta vrednih gotovo milijardu evra, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao je u našoj zemlji sve više stranih investitora, što je ohrabrenje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.