PA: Od Al Dahre samo velika očekivanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Od Al Dahre samo velika očekivanja

Pre dve godine kompanija Al Dahra, Vlada Srbije i grad Pančevo potpisali su Memorandum o razumevanju u vezi projekta za razvoj logističkih i transportnih objekata na Dunavu. Al Dahra je izrazila želju da kupi 43 hektara gradskog zemljišta na Dunavu, ali od tada do danas to se nije desilo.

Namera Al Dahre bila je da u Pančevu napravi najveću rečnu luku u Srbiji. Od šanse za grad nakon dve godine ostala su samo velika očekivanja. Do danas nema informacija o tome šta se desilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da li će Al Dahra zaista doći u Pančevo.

Više puta iz grada su se po ovom pitanju obraćali i Vladi Srbije, jer su se, kaže gradonačelnik Saša Pavlov, u međuvremenu pojavili novi zainteresovani investitori.

"Najnoviji zahtev za izjašnjavanje o memorandumu poslali smo početkom jula meseca Vladi, jer smo tada identifikovali zainteresovanost određenih privrednih subjekata za investiranje na tom području. Još uvek nismo dobili odgovor na dati akt ali smo imali sastanke u kabinetu premijera gde nam je usmeno obećano blagovremeno reagovanje", kaže Saša Pavlov.

A za ulaganje je zainteresovano preduzeće Transnafta koje na delu tog prostora želi da napravi skladišta goriva, kaže Jelena Batinić, gradska većnica za privredu. Investicija je procenjena na 50 miliona evra

"Oni su zainteresovani za 12 hekatara površine gde bi se izgradili rezerovoari za skladištenje 120 hiljada kubika nafte i naftnih derivata i jedan deo za komercijalnu svrhu", kaže Jelena Batinić.

Zemljište za koje je bila zainteresovana Al Dahra i sada Transnafta nalazi se na prostoru zone grinfild 2. To je za sada neuređena površina bez potrebne infrastrukture, ali kažu velikim potencijalom jer se nalazi u blizini Dunava.

Da bi bio infrastrukturno opremljen, za šta je potrebno dosta vremena i novca, trebalo bi definisati i da li će ovaj prostor u zaleđu dveju luka - Dunav i Azotarinog kanala koji je plovan, postati deo lučkog područja ili slobodne zone, objašnjava Pavlov.

"Kada se reše ta pitanja, kako bi ova zona dobila dodatnu dimenziju za investitore, onda ćemo mi u lokalnoj samoupravi biti slobodni da odgovaramo da iz budžeta odvojimo tako značajna sredstva kako bi se to područje infrastrukturno uredilo", ukazuje gradonačelnik Pančeva.

Zainteresovanih investitora ima, no, pitanje je da li će i u budućnosti to područje ostati u korovu, ili će neki od dogovora i planova biti realizovan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.