Izvor: Blic, 12.Apr.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinu Kula optužuju za kršenje medijskih zakona

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da je novi konkurs opštine Kula za javno informisanje u 2016. godini protivzakonit i diskriminatorski jer je namenjen isključivo medijima koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina.

Kako se navodi, cilj konkursa je da se “izigra Zakon o javnom informisanju i medijima, jer se iza navodne brige za informisanje na jezicima nacionalnih manjina najverovatnije krije samo interes lokalne samouprave da suzi broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potencijalnih aplikanata u toj opštini”, i da je, najverovatnije, “namera vlasti u Kuli da veći deo novca usmeri ka jednom mediju koji može da ispuni ove kriterijume”.

Kako se navodi “protivzakonito je i to što se u konkursu ne navodi najniži i najviši iznos koji će biti dodeljen po jednom odobrenom projektu”.

“U više navrata smo pokušali da dođemo do informacije da li Kula namerava da raspiše još jedan konkurs na većinskom jeziku, ali nismo je dobili. Prethodni konkurs u Kuli, koji je bio namenjen celokupnom javnom informisanju i onda poništen bez obrazloženja, imao je istu vrednost kao i ovaj - 3,6 miliona dinara, što po svemu sudeći znači da drugog konkursa u Kuli najverovatnije neće ni biti”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje se da je Koalicija uočila nepravilnosti i u prethodno raspisanom konkursu, gde je predsednik opštine Dragan Trifunović imenovao zaposlenog u Opštinskoj upravi u stručnu komisiju za ocenu projekata, što je suprotno zakonu, a bilo je nejasno i na osnovu kojih kriterijuma su tada odabrana i preostala dva člana komisije.

O kršenju zakona u Kuli, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i druge nadležne organe i institucije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal Pres, od početka primene novih medijskih zakona prati sprovođenje konkursa u lokalnim sredinama, kao i na pokrajinskom i republičkom nivou.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Koalicija: Mišljenje nacionalnih saveta nije obavezujuće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2016

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zvanično potvrdilo da mišljenje manjinskih nacionalnih saveta nema obavezujući karakter za članove stručne komisije za ocenu medijskih projekata.Koalicija je novinarima dostavila i mišljenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.