Održana 15. Srbobranska brazda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana 15. Srbobranska brazda

U slavu orača i njihovih mašina, u čast oranica i zemlje crnice iz koje vredne i vešte ruke paora izvlače najbolje i najviše, petnaesti put za redom, na njivama AD Pionira u Srbobranu, održana je Srbobranska brazda.

"Zadovoljan sam jer smo spojili dve manifestacije Srbobransku brazdu i mini Spit, odnosno izložbu poljoprivrednih mašina ali u radu na poligonu", ne bez ponosa kaže idejni tvorac Brazde i predsednik organizacionog odbora Vladimir Rankov.

Uz propratne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sportsko-kulturne sadržaje glavna atrakcija bili su tridesetak takmičara za upravljačima moćnih traktora koji su pokazali istinsko majstorstvo u oranju. Među njima i dvoje najmlađih, desetogodišnji Emil Velez i četrnaestogodišnja Livija Šerfeze koji su daleko veštiji u izvlačenju brazde nego u pričanju o ljubavi koju gaje od malih nogu.

"Video sam kako tata vozi pa sam i ja poželeo. Vozim traktor od svoje šeste godine a samostalno od osme", kaže desetogodišnji Emil.

"Od malih nogu vozim traktor. Ni sama ne znam otkud ljubav baš prema tome. Deda i tata su me naučili da vozim traktor", skromno priča Livija Šerfeze.

Članovi takmičarske komisije pomno su pratili orače i precizno odmerili svaku brazdu.

"Dno brazde mora biti ravno a zid vertikalan. Brzina mora biti usklađena tako da oranje bude ravnomerno. Nije bitno da li će biti ravno ili sa naborima već da je ravnomerno", objašnjava propozicije član takmičarske komije Milan Kosovac.

Organizatori ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da je bilo takmičara mlađeg uzrasta što, kažu, daje nadu za budućnost sela i poljoprivrede. Pobednici u A i B kategoriji su Tibor Molnar iz Srobrana i Saša Atanacković iz Turije. Najmlađi učesnik Emil Velez iz Turije osvojio je treće mesto u A kategoriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.