Novi Sad čuva sećanje na Arčibalda Rajsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2014, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad čuva sećanje na Arčibalda Rajsa

Uz podršku Grada Novog Sada i Ambasade Švajcarske konfederacije u Beogradu, a u organizaciji Atos medije i Kulturnog centra Novog Sada od 19. do 21. septembra, u Novom Sadu biće održana trodnevna manifestacija "Arčibald Rajs u Srbiji 1914 -2014.". Centralni deo te manifestacije biće premijera dokumentarno-igranog filma "Čujte Srbi", koja je najavljena danas na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući.

Konferenciji je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vanja Vučenović, koji je tom prilikom istakao da je Grad Novi Sad sa zadovoljstvom podržao ovaj projekat i time još jednom pokazao da se na pravi način odužuje svima koji su zadužili našu zemlju i narod.

"Smatram da film "Čujte Srbi" ima nacionalni značaj i zato mi je veoma drago što će se njegova premijera održati baš u Novom Sadu. Stogodišnjica dolaska doktora Arčibalda Rajsa u Srbiju je jedan od jubileja koje ćemo ove godine obeležiti i tako na dostojan način iskazati zahvalnost i poštovanje prema čoveku koji je u velikoj meri zadužio srpski narod u periodu od 1914. do 1918. Godine", izjavio je Vučenović.

Producent filma Đorđe Ivanov je rekao da je film nastao sa željom da bude doprinos zahvalnosti jednom od najvećih prijatelja koje je Srbija imala, ne samo tokom Velikog rata, već i u svojoj istoriji.

"Stogodišnjica je samo neposredan povod, naša želja je da se pre svega sačuva sećanje na dr Rajsa, podsećajući se na njegove žrtve, tako da i oni koji o njemu znaju tek ponešto, saznaju mnogo više", izjavio je Ivanov.

Konferenciji je prisustvovao i reditelj filma Goran Vukčević koji je naglasio da film kroz dinamičan dijalog sedamnaestoro sagovornika pokušava da sastavi složeni mozaik Rajsovog života i rada.

On je objasnio da narator vodi gledaoce kroz prostore Rajsovog ratnog puta sa srpskom vojskom, dok igrani segmenti dopunjuju atmosferu epohe u kojoj se sve dešava, jer je nemoguće sagledati Rajsovu misiju bez spoznaje vremena i okolnosti.

Glumac koji u filmu tumači lik Arčibalda Rajsa Uroš Zdjelar izjavio je da mu je bila velika čast da igra takvu istorijsku ličnost.

On je dodao da se rad na ovakvoj vrsti uloge u mnogome razlikuje od rada u klasičnom igranom filmu, jer su ovde igrane scene u službi dokumentarnog materijala od velikog istorijskog značaja.

Premijera filma "Čujte Srbi" biće održana 19. septembra u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu, a  Novosađani će imati priliku da ovaj film pogledaju 20. i 21. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

U okviru manifestacije, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Novog Sada biće upriličena i izložba fotografija dr Arčibalda Rajsa iz arhive Instituta u Lozani, iz perioda Velikog rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sutra premijera filma "Čujte Srbi!" u Novom Sadu

Izvor: Blic, 18.Sep.2014, 15:14

Premijera dokumentarno-igranog filma "Čujte Srbi" koji je snimljen povodom stogodišnjice dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju biće održana sutra u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni "Jovan Đorđević",..Reditelj dokumentarno-igranog filma "Čujte Srbi" je Goran Vukčević, a lik Arčibalda Rajsa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.