Novi Sad: Mesec frankofonije 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Mesec frankofonije 2015.

U Galeriji Matice srpske danas je održana konferencija za novinare povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2015. u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Predstavnice dve institucije, Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i An Te, direktorka Francuskog instituta u Srbiji - Novi Sad, govorile su o samoj manifestaciji, kao i o svojim programima.

Program u Galeriji u vidu ciklusa predavanja "Paralele u kulturi Francuske i Srbije: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << književnost, slikarstvo i muzika", predstavila je mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, koji će biti realizovan u saradnji sa stručnjacima iz oblasti istorije kulture i umetnosti sa Novosadskog i Beogradskog univerziteta, i sa Francuskim institutom u Srbiji.

Takođe, govorila je i o kreativnim radionicama koje će biti organizovane za decu i mlade iz novosadskih osnovnih i srednjih škola kao i za decu Francuskog instituta. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se takođe uključuje u manifestaciju, ove godine sa izložbom "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Olga Bogdanović", o čemu je govorila Milica Orlović Čobanov, rukovodilac Muzeološkog odeljenja Spomen-zbirke.

Tokom marta i aprila biće održan program u vidu predavanja, autorskih vođenja, kao i projekcija filmova, u saradnji sa Udruženjem Francuska Renesansa i pod pokroviteljstvom Francuskog Instituta u Srbiji - Novi Sad.

U okviru programa u Galeriji Matice srpske u petak 6. marta biće održano predavanje "Srpski čitalac u doba prosvetiteljstva i francuska književnost".

Predavač je prof. dr Mirjana D. Stefanović sa odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu U petak, 13. marta prof dr Ira Prodanov sa Katedre za muzikologiju i etnomuzikologiju Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu govoriće o "Uticaju francuske umetničke muzike na srpsku umetničku muziku u XX veku", a 20. marta prof dr Jasmina Čubrilo sa odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održaće predavanje "Pariske godine Save Šumanovića - moderan Pariz, klasičan Šumanović".

Tokom druge polovine marta biće održane i kreativne radionice za decu uzrasta od devet do 13 godina "Potraga za francuskom kulturom 20-ih i 30-ih godina XX veka" i radionice za mlade od 14 do 19 godina "Francuski modeli, nekad i sad".

U okviru obeležavanja Meseca frankofonije 2015, izložbom "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Olga Bogdanović", Spomen-zbirka Pavle Beljanski se pridružuje manifestaciji sa željom da se istaknu značaj kolekcije Pavla Beljanskog i njena posebna uloga u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza.

Ovogodišnji program označava i početak saradnje Spomen-zbirke sa Udruženjem Francuska Renesansa (La Renaissance Française), čija je srpska sekcija osnovana sa željom da se priređuju manifestacije koje će imati za cilj unapređenje francusko-srpskog kulturnog dijaloga, učvršćivanje međusobnog razumevanja i podsticanje frankofonije.

U okviru programa u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 25. marta biće održano predavanje "Francuska Renesansa i francusko-srpske kulturne veze", a predavač će biti prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i predsednica srpske sekcije Udruženja Francuska Renesansa.

Tokom aprila biće organizovana autorska vođenja kroz izložbu "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Olga Bogdanović", a biće prikazani i francuski filmovi "Pepe le Moko" (1937), "Hirošimo ljubavi moja" (1959) i "Crveni krug" (1970).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.