Najstarija maratonka na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2014, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarija maratonka na svetu

Glejdis Baril sa Havaja drži svetski rekord kao najstarija žena koja je pretrčala celu maratonsku stazu od oko 42 kilometra. Prvi put se prijavila pre jedne decenije, nesvakidašnji podvig ponovila šest godina kasnije, a želi da u njemu učestvuje i sada  - u 96-oj godini.

Baka Glejdis Baril je ceo život provela na Havajima, kojima, verovatno, duguje dugovečnost i vitalnost. Kuća joj se nalazi blizu čuvena Vaikiki plaže, peščanog spruda Honolula, kojom je trčala još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao mala devojčica, ali nikada takmičarski.

To joj je prvi put palo na pamet uoči maratona u prestonici Havaja 2004. godine, uverena da i u poznim godinama može da pretrči celu stazu dugu 42 kilometra i 165 metara. Podviga za divljenje je ponovila i šest godina kasnije, kada je stazu prešla za 9 sati, 56 minuta i 16 sekundi.

"Tada sam znala da sam među najstarijim učesnicama trke, ali nisam ni slutima da ću ući u Ginisovu knjigu rekorda", kaže Glejdi Baril.

Baka Glejdi, kako je svi zovu, namerava da ponovo pokuša 14. decembra, kada će imati punih 96 godina. Rođena je, naime, daleke 1918. i uvek je, kao domaćica, bila aktivna. Volela je da se šeta, vozi bicikl i penje po planinama ostrva O’Ahu.

"Uglavnom sam bila napolju, ispred kuće ili u prirodi. Uvek sam nešto radila i nastojala da se hranim zdravo", kaže Glejdi.

I dalje šeta po 15 do 20 kilometara dnevno, a nada se da će učestvovati na honolulskom maratonu i u 100-toj godini - istina ne trčeći, već hodajući.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.