Model novog zakona o rodnoj ravnopravnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2014, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Model novog zakona o rodnoj ravnopravnosti

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da novi zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da otkloni manjkavosti postojećeg Zakona o ravnopravnosti polova i u praksi pruži konkretniju zaštitu žena, koje spadaju u jednu od najranjivijih grupa u društvu. 

Sednica Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije danas je bila posvećena obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava i na njoj je ombudsman predstavio svoj model zakona o rodnoj ravnopravnosti, kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi, kako je Janković naveo, "normativna stvarnost trebalo da proizvede promenu u praksi".

"Srbija je pre pet godina donela jedan kvalitetan, sveobuhvatan Zakon (o ravnopravnosti polova) koji je ostvario osnovnu svrhu - temu rodne ravnopravnosti je podigao na nivo principa. Svest o potrebi rodne ravnopravnosti i jačoj zaštiti žena mnogo je bolje ukorenjena", ocenio je Janković.

On je rekao da žene spadaju u najranjivije grupe u društvu i da je postojeći Zakon doveo do toga da se princip rodne ravnopravnosti ne osporava bar ne otvoreno, ali da postoje manjkavosti.

"U pritužbama smo međutim, uočili da postoje manjkavosti u praksi. Novi model zakona bi konkretnije obavezao organe javne vlasti da princip rodne ravnopravnosti bude otelotvoren u praktičnu zaštitu", istakao je zaštitnik.

Kako je naveo, nova rešenja predviđaju posebne mere koje se moraju preduzeti na svim nivoima, obaveze države, poslodavca, kao i sudsku zaštitu.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je da postoji napredak kada je u pitanju učešće žena u određenim oblastima života ali da "smo svedoci da žene i muškarci nisu izjednačeni u pravima i da je nasilje nad ženama često rezultat stereotipa i predrasuda".

Prema njegovoj oceni, ekonomsko osnaživanje žena jedan je od preduslova poboljšanja njihovog položaja.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je da Misija podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje u oblasti ljudskih prava i unapređenje položaja žena i da je uveren da će novi model zakona koji je predstavljen danas doprineti poboljšanju pravnog okvira rodne ravnopravnosti.

Na čelu grupe koja je radila na novom modelu zakona je profesorka i dekan Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu Marijana Pajvančić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Građani obespravljeni 365 dana u godini

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2014

SARAJEVO, BANJALUKA - Prava građana u Bosni i Hercegovini treba poštovati svih 365 dana u godini, a ne samo da se spominju 10. decembra svake godine, jer je to jedini put ka Evropi i boljem životu...Kazao nam je to danas povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Jakob Finci, čovjek koji predstavlja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.