Kineski novinari posetili RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski novinari posetili RTV

Delegacija predstavnika Svekineskog udruženja novinara iz različitih kineskih provincija danas je posetila Radio-televiziju Vojvodine u okviru dugogodišnje saradnje koju neguju sa Udruženjem novinara Srbije. Predstavnici RTV-a upoznali su goste sa delatnostima i uslovima u kojima danas radi televizija.

Osvrnuvši se na istorijat nastanka televizije, predstavnici RTV-a su gostima iz Kine ukazali na specifičnost programa pokrajinskog servisa koji se emituje na deset jezika, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poštovanje profesionalnih standarda.

"Počastvovani smo da kao RTV možemo da primimo delegaciju iz jedne velike zemlje i lično sam obradovan što su nam postavili puno pitanja. Vidi se da ih zanima trenutno stanje koje je uslovljeno nekim prošlim događajima i uvek je dobro da se u svetu pa i u najmnogoljudnijoj zemlji priča o našoj kući", rekao je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Televizije Vojvodina Atila Marton.

Nakon upoznavanja kineskih novinara sa radom televizije i uslovima u kojima ona radi, predstavnici novinara iz Kine imali su priliku da postave pitanja i informišu se o ulozi RTV-a u regionu i koliko je njihova zemlja zastupljena u informativnom programu. Nakon toga su se uputili ka nekadašnoj zgradi televizije koja je srušena za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

"Dirnuti smo i pogodilo nas to da vidimo da je i televizija Vojvodine bombardovana. Odgovornost novinara obe države je da brane slobodu izveštavanja. I pod bilo kakvim okolnostima mediji ne bi smeli da budu vojne mete", rekao je zamenik direktora odeljenja za međunarodnu saradnju Svekineskog udruženja novinara Rong Čanghaj.

Kineski novinari su tokom posete zaključili da bi mediji ovih dveju zemalja trebalo da intenziviraju i prodube saradnju kao što ona postoji na državnom nivou. Osvrnuvši se na bombardovanje istakli su da ova dva naroda imaju dosta toga zajedničkog.

"Koliko god mislili da smo različiti nekako smo slični po mentalitetu. Naravno, uslovi u kojima oni rade su totalno neuporedivi, ali me raduje da postoji saradnja i da je već deset naših novinara dobilo priliku da rade za kineske medije", rekao je predstavnik UNS-a Petar Jeremić i dodao da su u toku razgovorie o budućoj saradnji od kojih će i mnogi novinari u Srbiji imati koristi.

Predstavnike kineskih medija su u okviru posete Srbiji primili premijer Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić. Oni su obišli i neke elektronske i štampane medije na teritoriji Beograda. U Novom Sadu primio ih je i pokrajinski sekretar za informisanje Slaviša Grujić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Grujić primio delegaciju novinara iz Kine

Izvor: Blic, 25.Okt.2014

Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić primio je danas delegacije kinskih novinara i Udruženja novinara Srbije (UNS), koji su posetili i Radio-televiziju Vojvodine i dnevni list Dnevnik...Šestočlanu delegaciju Svekineskog udruženja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.