Kako sprečiti nasilje nad ženama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti nasilje nad ženama?

Na uglu Zmaj Jovine i ulice Modene u Novom Sadu najavljena je akcija "Prekini tišinu" koja će početi 25. novembra i trajaće do 10. decembra. Akcija koja se održava već osmi put, ima za cilj podizanje svesti o preventivnom delovanju kada je u pitanju nasilje, jer prema statistici, ono je u porastu.

Poslednjih nekoliko godina primetan je porast broja prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama, kažu iz Sigurne ženske kuće što im je dodatni motiv da organizuju više akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojima bi apelovali na to da žrtva, ali i oni koji poznaju žrtvu, prijave nasilje.

U susret 25. novembru, međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, radnici centra za Cocijalni rad su građanima podelili informativni materijal i usmeno ih informisali o ovom problemu.

"Prijava nasilja svakako i napuštanje nasilne zajednice je jedan proces. Sama odluka da se napusti zajednica iako je nasilna traje dugo , svaka mala info može biti značajan korak i podstrek ženi da donese tu odluku tu odluku i da napusti tu zajednicu i organizuje samostalno život", rekla je Miljana Stanišić iz Sigurne ženske kuće.

Nasilje je kivično delo, a žene su u većini slučajeva žrtve. Nemogućnost da se suprostave počiniocu, ili ga prijave nadležnim institucijama, dovodi ih u tešku situaciju.Tokom šesnaest dana aktivizma, koliko će trajati kampanja Centra za socijalni rad, građani i žrtve svih oblika nasilja, moći će da se informišu kako da izađu iz naizgled bezizlazne situacije.

Svaka druga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekoj vrsti porodičnog nasilja gde je nasilnik najčešće bio partner. Crna statistika svedoči da je pored ostalih oblika nasilja sve češće prisutno psihičko nasilje. Njemu je tokom protekle godine bilo izloženo 32 odsto žena.

U sigurnoj ženskoj kući trenutno je smešteno deset žena i osmoro dece. Ona funkcioniše kao Odeljenje pri Centru za socijalni rad i predstavlja prvu stanicu kojoj se mogu obratiti žrtve porodičnog nasilja, kako bi se žrtve na adekvatan način zbrinule.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.