Kako podstaći srpski izvoz?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2015, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako podstaći srpski izvoz?

Fondacija Konrad Adenauer i Biznis info grupa organizuju danas forum "Argumenti" o tome kako može da se podstakne srpski izvoz.

Forum će biti organizovan u novinskoj agenciji Tanjug, a tom prilikom biće predstavljeno i istraživanje o najvećim srpskim neto izvoznicima, najavili su organizatori.

Bez jačanja proizvodnje zasnovane na rastu izvoza, Srbija ne može trajno preokrenuti postojeće negativne trendove, navedeno je u saopštenju.

Sve tekuće mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomske politike, kao što su smanjenje plata i penzija, racionalizacije troškova javne uprave i rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, samo su kratkoročne mere za stabilizaciju javnih prihoda, ali je za dugoročnu stabilizaciju neophodno povećanje prihoda od izvoza, pogotovo u uslovima daljeg smanjenja domaće tražnje.

Biznis info grupa, prema podacima Uprave carine i Agencije za privredne registre, napravila je istraživanje ko su bili najveći srpski izvoznici, uvoznici i neto izvoznici u poslednjih šest godina.

Iz ovih podataka može se jasno videti ne samo ko su perspektivni izvoznici i perspektivne izvozne grane, već se mogu i uočiti tendencije i trendovi kad je u pitanju srpski izvoz.

Publikacija je predstavljena na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, što je dobra osnova za diskusiju o tome kako povećati srpski izvoz.

Na forumu će govoriti direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norber Bekman Dirkes ( Norbert Beckmann-Dierkes ), zamenik direktora Uprave carina Srbije Duško Marinković, profesor Univerziteta Singidunum i autor projekta profesor Zoran Jeremić, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović i direktor preduzeća " Tarkett SEE" i z Bačke Palanke Nikola Pavičić.

Moderator foruma biće direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović.

Teme foruma su: ko su najveći i najuspešniji srpski neto izvoznici, kakve su nam perspektive za izvoz - između izvoza kukuruza, malina i proizvoda zasnovanih na modernim tehnologijama, kako finansirati izvoz, da li stabilan kurs dinara ograničava izvoz i da li je obaranje kursa dinara podsticalo izvoz, da li će obaranje vrednosti evra podstaći izvoz EU,

kako pronaći izvozna tržišta i koliko smo zaista konkurentni i u čemu možemo biti konkurentni na svetskom tržištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.