Janković ponovo traži podatke od Gašića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2015, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković ponovo traži podatke od Gašića

Ombudsman Saša Jankovića pozvao je danas ministra odbrane Bratislava Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije.

Janković je u dopisu ministru odbrane podsetio da je postupak kontrole Ministarstva počeo 10. novembra 2014. godine i da je Gašić 17. decembra odbio da dostavi podatke potrebne za donošenje ocene o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postojanju propusta, dodavši da je ministar unutrašnjih poslova dostavio više od 100 dokumenata, kao i audio i video snimke službenih komunikacija.

Navodeći da je neophodno da nastavi postupak kontrole radi utvrđivanja eventualnih propusta u radu, odnosno nezakonitosti i nepravilnosti na štetu građana, Janković je pozvao Gašića da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana, odgovori na postavljena pitanja.

Janković je pitao Gašića na osnovu kog člana Zakona o Vojsci ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade, kako je tačno glasio zadatak pripadnika Vojske Srbije S.S. i S.J, koji su bili u pratnji premijerovog brata, kao i gde se u trenutku događaja nalazila prethodnica obezbeđenja koju su ta dva vojna policajca obezbeđivala.

On je pitao i da li su dva vojna policajca imala naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja, da li je njihov prolazak najavljen policiji na terenu, ko je koordinirao rad na terenu i da li se na zadatke, na kakvom su bili S.S. i S.J, ide u društvu civilnih lica.

Zaštitnik je pitao i da li bliskost pripadnika obezbeđenja sa bližim okruženjem štićene ličnosti može negativno da utiče na efikasnosti zaštite, na kojim vojnim zadacima se u vezi obezbeđenja ličnosti nosi pištolj sa metkom u cevi.

Janković je pitao Gašića i da li je protiv S.S. i S.J. ili protiv nekog dugog zaposlenog u Ministarstvo pokrenut disciplinski ili neki drugi postupak u vezi incidenta i na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka i snimke sa nadzornih kamere dve okolne banke.

Ombudsman je pitao Gašića kako objašnjava i to što se, prema službenim spisima MUP-a dostavljenom zaštitniku, jedan od dvojice policajca posle sukoba nadređenom, preko mobilne veze, obratio sa: "Šefe, zeznuli smo, izvlači nas".

Janković je tražio od Gašića i da mu dostavi podatke pomoću kojih može da kontaktira dvojicu vojnih policajaca kako bi sa njima, u skladu sa zakonom, razgovarao.

On je zamolio ministra odbrane da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahteve kako nalažu "pozitivni propisi, od kojih ne može niti sme da bude jači niko i ništa".

Saša Janković nedavno je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, koji su pratili brata premijera Andreja Vučića i brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog, zbog napada na Žandarmeriju tokom Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba, kao i da mu VBA nije dostavila tražena dokumenta.

Takođe, Janković je na sajtu www.ombudsman.rs objavio dokument službe unutrašnje kontrole MUP-a Srbija u kome se navodi da je na dan Parade ponosa, nakon incidenta, VBA ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera iz banaka u okolini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković opet traži dokumenta od MO

Izvor: B92, 27.Jan.2015

Ombudsman Saša Jankovića pozvao je ministra odbrane da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa..U tom incidentu su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije...Janković je u dopisu ministru odbrane...

Nastavak na B92...

Janković ponovo traži podatke od Ministarstva odbrane Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2015

Ombudsman Saša Janković  pozvao je danas ministra odbrane Srbije  Bratislava Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije...Janković...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Gašić: Janković dobija dokumenta kad odobri tužilaštvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2015, 00:52

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva..."Dok god je predistražni postupak u toku, dokumenta su u Tužilaštvu. Ne možemo mi od Tužilaštva da tražimo dokumentaciju kako...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.